Pregled bibliografske jedinice broj: 1215098
Svinjogojska proizvodnja i koncept "Jednog zdravlja"
Svinjogojska proizvodnja i koncept "Jednog zdravlja" // 17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj / Sokolić, Darija (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za pojoprivredu i hranu, 2022. str. 57-63 (pozvano predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1215098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svinjogojska proizvodnja i koncept "Jednog zdravlja"
(Pig production and the "One Health" concept)
Autori
Menčik, Sven ; Ostović, Mario ; Sušić, Velimir ; Ekert Kabalin, Anamaria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
/ Sokolić, Darija - Osijek : Hrvatska agencija za pojoprivredu i hranu, 2022, 57-63
Skup
17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 12.04.2022. - 13.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
svinjogojska proizvodnja, koncept jedno zdravlje
(pig production, "One Health" concept)
Sažetak
Unazad pola stoljeća/dvadeset godina sve je prisutnija tema u široj javnosti, ali društvenoj te akademskoj zajednici, u pogledu i pristupu konceptu "Jednog zdravlja". Pristup »Jedno zdravlje« (eng. One Health) ponajprije je od značaja zbog pojave novih, sve prisutnijih zaraznih bolesti i njihove sve složenije pojave u proučavanju uzroka postanka, širenja, prestanka kao i načine njihova suzbijanja radi iskorjenjivanja. Nadzor i suzbijanje bolesti vezanih uz svinjogojsku proizvodnuju te suradnja stručnjaka iz područja biomedicine poput doktora veterinarske medicine, doktora humane medicine – epidemiologa te ostalih specijalista iz različitih znanstvenih područja na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini jest jedini način za postizanje željenih rezultata u očuvanju zdravlja ljudi i životinja te očuvanju okoliša, što i jesu osnovni ciljevi djelovanja u skladu s načelima »Jednoga zdravlja«. Očuvanje zdravlja životinja kroz kontrolirane uzgoje, poštivajući sve mjere propisane od veterinarke struke, izravno stavlja odgovornost na očuvanje jednoga zdravlja – prvenstveno zdravlja životinja i ljudi što i jest jedan od temeljnih osnova za područje sigurnosti hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Profili:
Sven Menčik
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Velimir Sušić
(autor)
Mario Ostović
(autor)