Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214836

Personalizirana prehrana


Radočaj, Ana
Personalizirana prehrana, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 1214836 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Personalizirana prehrana
(Personalized nutrition)

Autori
Radočaj, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
08.09

Godina
2022

Stranica
44

Mentor
Giacometti, Jasminka ; Buretić-Tomljanović, Alena

Ključne riječi
personalizirana prehrana ; mikrobiota ; nutrigenetika ; nutrigenomika ; omics metode analize ; geni metaboličkog poremećaja i pretilosti ; geni bolesti krvožilnog sustava ; geni dijabetesa tipa 2
(personalized nutrition ; microbiota ; nutrigenetics ; nutrigenomics ; omics methods of analysis ; metabolic disorder and obesity genes ; cardiovascular diseases gene ; type 2 diabetes genes)

Sažetak
Prehrana je prepoznata po korisnim učincima u prevenciji bolesti i održavanja zdravlja ljudi, ali i prepoznatljiv čimbenik koji pridonosi čestim bolestima, uključujući bolesti krvožilnog sustava i srca, neurodegenerativne bolesti i bolesti mozga, dijabetes tipa 2 i raka. Personalizirana prehrana koristi specifične informacije za pojedinca, utemeljene na znanstvenim dokazima, u promicanju promjene prehrambenog ponašanja koja može rezultirati mjerljivim zdravstvenim prednostima. Povezana je s individualnim genetskim, fenotipskim, medicinskim, prehrambenim i drugim važnim informacijama koje su namijenjene specifičnim smjernicama za zdravu prehranu i prehranu prema potrebi. Iako pristup personalizirane prehrane u sustavu javnog zdravstva u budućnosti obećava, potrebna su daljnja istraživanja. Ona obuhvaćaju široko dostupne podatke (demografske, životne navike) i manje dostupne podatke (genetske informacije i informacije dobivene omics metodama - analize proteoma, metaboloma, transkriptoma, mikrobioma, ksenometaboloma).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Farmacija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Projekti:
NadSve-Sveučilište u Rijeci-uniri-prirod-18-46 - Fenolni spojevi promiču translokaciju prijenosnika glukoze 4 (GLUT4) i poboljšavaju potrošnju glukoze u tkivima (Giacometti, Jasminka, NadSve - UNIRI projekti 2018) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Radočaj, Ana
Personalizirana prehrana, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Radočaj, A. (2022) 'Personalizirana prehrana', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rado\v{c}aj, Ana}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {personalizirana prehrana, mikrobiota, nutrigenetika, nutrigenomika, omics metode analize, geni metaboli\v{c}kog poreme\'{c}aja i pretilosti, geni bolesti krvo\v{z}ilnog sustava, geni dijabetesa tipa 2}, title = {Personalizirana prehrana}, keyword = {personalizirana prehrana, mikrobiota, nutrigenetika, nutrigenomika, omics metode analize, geni metaboli\v{c}kog poreme\'{c}aja i pretilosti, geni bolesti krvo\v{z}ilnog sustava, geni dijabetesa tipa 2}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rado\v{c}aj, Ana}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {personalized nutrition, microbiota, nutrigenetics, nutrigenomics, omics methods of analysis, metabolic disorder and obesity genes, cardiovascular diseases gene, type 2 diabetes genes}, title = {Personalized nutrition}, keyword = {personalized nutrition, microbiota, nutrigenetics, nutrigenomics, omics methods of analysis, metabolic disorder and obesity genes, cardiovascular diseases gene, type 2 diabetes genes}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font