Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214747

Inkapsulacija soka aronije tehnikom sušenja raspršivanjem


Magnabosca, Ivan
Inkapsulacija soka aronije tehnikom sušenja raspršivanjem, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija soka aronije tehnikom sušenja raspršivanjem
(Encapsulation of chokeberry juice with spray drying technique)

Autori
Magnabosca, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2022

Stranica
31

Mentor
Maja Repajić

Ključne riječi
sušenje raspršivanjem ; antocijani ; prah ; aronija ; inkapsulacija
(spray-drying ; anthocyanins ; powder ; chokeberry ; encapsulation)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj omjera suhe tvari soka aronije i maltodekstrina (1:2 i 1:3) te temperature sušenja (120, 150 i 180 °C) na prinos procesa sušenja raspršivanjem te udio vlage, udio ukupnih antocijana i boju prahova soka aronije. Iskorištenje postupka sušenja soka aronije raspršivanjem određeno je u rasponu: 52, 59-66, 93 % ; udio vlage 2, 43-3, 49 % ; udio ukupnih antocijana 244, 6-358, 2 mg/100 g suhe tvari soka, dok su parametri boje određeni u rasponu: L* 51, 74-54, 20, a* 1, 95-3, 12, b* 0, 45-0, 68, C* 2, 06-3, 15 i H* 0, 14-0, 33. Viši udio maltodekstrina i viša temperatura sušenja pozitivno su tjecali na iskorištenje procesa, dok je niži udio maltodekstrina bio bolji za očuvanje antocijana u prahu soka aronije. Zaključno, omjer suhe tvari soka i maltodekstrina 1:2 te temperatura sušenja 150 °C pokazali su se kao optimalni uvjeti procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Magnabosca, Ivan
Inkapsulacija soka aronije tehnikom sušenja raspršivanjem, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Magnabosca, I. (2022) 'Inkapsulacija soka aronije tehnikom sušenja raspršivanjem', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Magnabosca, Ivan}, year = {2022}, pages = {31}, keywords = {su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, antocijani, prah, aronija, inkapsulacija}, title = {Inkapsulacija soka aronije tehnikom su\v{s}enja raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, antocijani, prah, aronija, inkapsulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Magnabosca, Ivan}, year = {2022}, pages = {31}, keywords = {spray-drying, anthocyanins, powder, chokeberry, encapsulation}, title = {Encapsulation of chokeberry juice with spray drying technique}, keyword = {spray-drying, anthocyanins, powder, chokeberry, encapsulation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font