Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214520

Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode


Doroci, Shefkije
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1214520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode
(Development of encapsulation systems containing ground ivy (Glechoma hederacea L.) extract and incorporation into candies)

Autori
Doroci, Shefkije

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
33

Mentor
Draženka, Komes

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
biljni proteini ; dobričica ; inkapsulacija ; liposomi ; polifenoli
(encapsulation ; ground ivy ; liposomes ; plant proteins ; polyphenols)

Sažetak
U svrhu poboljšanja funkcionalnih svojstava, prehrambeni proizvodi se sve više obogaćuju različitim biološki aktivnim sastojcima, posebice polifenolima. Budući da su polifenoli nestabilni spojevi, prilikom inkorporacije u prehrambene proizvode primjenjuju se tehnike inkapsulacije kako bi se zaštitila njihova antioksidacijska svojstva i omogućilo kontrolirano i kontinuirano otpuštanje tijekom probave. Iako postoje različite tehnike inkapsulacije, cilj ovoga rada bio je razviti inkapsulacijske sustave ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom tehnika ionskog geliranja i inkapsulacije liposomima te njihovom kombinacijom. Inkapsulacijski sustav dobiven kombinacijom dviju tehnika inkorporiran je u bombonske proizvode (10 %) pripremljene s ektraktom dobričice i uspoređen s bombonima pripremljenima samo s ekstraktom dobričice. Primjenom spektrofotometrijskih metoda bombonskim proizvodima određen je udio polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH), dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-DAD) određen udio ružmarinske kiseline, kao dominatnog polifenolnog sastojka, te je praćeno njezino oslobađanje u simuliranim uvjetima gastro-intestinalnog trakta. Bomboni s inkorporiranim inkapsulatom imali su viši udjel ukupnih polifenola (0, 82 mg EGK g-1), ružmarinske kiseline (41, 53 µg g-1) i antioksidacijskog kapaciteta (4, 60 i 5, 33 µmol Trolox g-1) te su omogućili željenu simuliranu probavu ružmarinske kiseline, u odnosu na bombone pripremljene samo s ekstraktom dobričice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Doroci, Shefkije
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
Doroci, S. (2022) 'Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode', diplomski rad, preddiplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Doroci, Shefkije}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {biljni proteini, dobri\v{c}ica, inkapsulacija, liposomi, polifenoli}, title = {Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobri\v{c}ice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode}, keyword = {biljni proteini, dobri\v{c}ica, inkapsulacija, liposomi, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Doroci, Shefkije}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {encapsulation, ground ivy, liposomes, plant proteins, polyphenols}, title = {Development of encapsulation systems containing ground ivy (Glechoma hederacea L.) extract and incorporation into candies}, keyword = {encapsulation, ground ivy, liposomes, plant proteins, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font