Pregled bibliografske jedinice broj: 1214520
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova inkorporacija u bombonske proizvode, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1214520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj inkapsulacijskih sustava ekstrakta
dobričice (Glechoma hederacea L.) i njihova
inkorporacija u bombonske proizvode
(Development of encapsulation systems containing
ground ivy (Glechoma hederacea L.) extract and
incorporation into candies)
Autori
Doroci, Shefkije
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Draženka, Komes
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
biljni proteini ; dobričica ; inkapsulacija ; liposomi ; polifenoli
(encapsulation ; ground ivy ; liposomes ; plant proteins ; polyphenols)
Sažetak
U svrhu poboljšanja funkcionalnih svojstava, prehrambeni proizvodi se sve više obogaćuju različitim biološki aktivnim sastojcima, posebice polifenolima. Budući da su polifenoli nestabilni spojevi, prilikom inkorporacije u prehrambene proizvode primjenjuju se tehnike inkapsulacije kako bi se zaštitila njihova antioksidacijska svojstva i omogućilo kontrolirano i kontinuirano otpuštanje tijekom probave. Iako postoje različite tehnike inkapsulacije, cilj ovoga rada bio je razviti inkapsulacijske sustave ekstrakta dobričice (Glechoma hederacea L.) primjenom tehnika ionskog geliranja i inkapsulacije liposomima te njihovom kombinacijom. Inkapsulacijski sustav dobiven kombinacijom dviju tehnika inkorporiran je u bombonske proizvode (10 %) pripremljene s ektraktom dobričice i uspoređen s bombonima pripremljenima samo s ekstraktom dobričice. Primjenom spektrofotometrijskih metoda bombonskim proizvodima određen je udio polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH), dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-DAD) određen udio ružmarinske kiseline, kao dominatnog polifenolnog sastojka, te je praćeno njezino oslobađanje u simuliranim uvjetima gastro-intestinalnog trakta. Bomboni s inkorporiranim inkapsulatom imali su viši udjel ukupnih polifenola (0, 82 mg EGK g-1), ružmarinske kiseline (41, 53 µg g-1) i antioksidacijskog kapaciteta (4, 60 i 5, 33 µmol Trolox g-1) te su omogućili željenu simuliranu probavu ružmarinske kiseline, u odnosu na bombone pripremljene samo s ekstraktom dobričice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb