Pregled bibliografske jedinice broj: 1213200
Bioraznolikost mikrobiote hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda
Bioraznolikost mikrobiote hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1213200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioraznolikost mikrobiote hrvatskih autohtonih
mesnih proizvoda
(Biodiversity of the microbiota of Croatian
autochthonous meat products)
Autori
Šarić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
fermentirani mesni proizvodi, autohtona mikrobiota, starter kulture, bakterije mliječne kiseline, stafilokoki
(fermented meat products, autochthonous microbiota, starter cultures, lactic acid bacteria, staphylococci)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati važnost i ulogu mikroorganizama koji prirodno potječu iz mesnih proizvoda, a važan su čimbenik za fermentaciju kako autohtonih tako i svih drugih fermentiranih mesnih proizvoda. U radu su prikazana istraživanja čija je svrha bila izolirati i identificirati mikroorganizme prirodno prisutne u proizvodu i usporediti njihov učinak sa starter kulturama, da bi se prepoznale pozitivne strane upotrebe starter kultura. Mikroorganizmi koji se ističu svojom pojavnošću i utjecajem su bakterije mliječne kiseline, stafilokoki, kvasci i plijesni. Svaki od navedenih ima određenu metaboličku, enzimatsku ili drugu aktivnost kojom može samostalno ili zajedno s drugim mikroorganizmima značajno doprinijeti svojstvima konačnog proizvoda. Važnost prirodno prisutnih mikroorganizama odnosi se na primjenu u obliku starter kultura kako bi se dobio proizvod karakterističan za podneblje proizvodnje u smislu senzornih svojstava, a s druge strane kako bi se ostvario napredak prema poboljšanju sigurnosti, higijenske ispravnosti, trajnosti i standardizaciji gotovog proizvoda. Implementacija autohtonih funkcionalnih starter kultura ima za cilj poboljšanje senzornih karakteristika proizvoda, ali ne da ih toliko promijeni da proizvod više ne bi bio prepoznatljiv kao takav. S obzirom da se danas sve više teži zdravom životu sa što manje „umjetnih“ aditiva (što prirodnija hrana) i smanjenju onečišćenja okoliša, potrošačima treba pružiti sigurnu hranu dobivenu proizvodnim procesima s minimalnim utjecajem na okoliš. Autohtoni fermentirani mesni proizvodi su sami po sebi primamljivi potrošačima zbog svoje autentičnosti, a unaprjeđenje načina proizvodnje i poboljšanje karakteristika zasigurno će im osigurati dodatnu vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina