Pregled bibliografske jedinice broj: 1213044
Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom
Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 146 (2022), 7-8; 283-291 doi:10.31298/sl.146.7-8.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1213044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom
ekosustavu obične jele s rebračom
Autori
Ugarković, Damir ; Tikvić, Ivica ; Grgurić, Ivana ; Perković, Ivan ; Hulak, Nataša ; Roje, Vibor ; Šutalo, Petar ; Popić, Krešimir
Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 146
(2022), 7-8;
283-291
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
šumska progala ; enzimi tla ; kemijska svojstva tla ; obična jela
Sažetak
Odumiranjem stabala mijenjaju se stanišne prilike u šumskom ekosustavu, uslijed čega dolazi do promjene mikroklime i mikrobiološke aktivnosti tla. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi razlike u mikroklimi staništa te u enzimatskoj aktivnosti šumskog tla u trima šumskim progalama i trima šumskim sastojinama obične jele s rebračom (Blechno-Abietetum Ht. 1950). Od mikroklimatskih elemenata mjerene su temperatura zraka, temperatura tla, relativna vlažnost zraka i volumetrijska vlažnost tla. Za određivanje kemijskih svojstava tla te dehidrogenazne i proteolitičke aktivnosti tala prikupljeni su kompozitni uzorci tla s dubine od 0 do 10 cm. U šumskim progalama utvrđene su značajno više vrijednosti temperatura zraka i tla te značajno niže vrijednosti relativne vlažnosti zraka i volumetrijske vlažnosti tla nego u šumskoj sastojini. Provedenim istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u kemijskim svojstvima tala između šumskih progala i sastojina. Zbog nesignifikantnih promjena kemijskih karakteristika tla, nisu utvrđene značajne promjene u enzimatskoj aktivnosti tala u progalama u odnosu na šumske sastojine. Temperatura zraka i temperatura tla povezane su s dehidrogenaznom aktivnosti tala, dok su temperatura tla i volumetrijska vlažnost tla povezane s proteolitičkom aktivnosti tala u šumskim progalama. Kemijska su svojstva tla također imale značajan utjecaj na enzimatsku aktivnost, jer se povećanjem udjela organske tvari, dušika, humusa i ugljika u tlu povećava i enzimatska aktivnost šumskih tala. Najveće korelacije enzimatske aktivnosti i kemijskih svojstava tla utvrđene su za proteolitičku aktivnost šumskih tala. Enzimatska aktivnost šumskih tala bila je najveća na početku vegetacijskog razdoblja u uvjetima optimalne temperature i vlažnosti tla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Krešimir Popić
(autor)
Ivica Tikvić
(autor)
Damir Ugarković
(autor)
Vibor Roje
(autor)
Nataša Hulak
(autor)
Petar Šutalo
(autor)
Ivan Perković
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus