Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1212917

Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline


Marijanović, Zvonimir; Siroglavić, Dominik; Šarolić, Mladenka; Svalina, Tomislav; Pavlešić, Tomislav; Gobin, Ivana
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline // Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021. str. 498-502 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1212917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline
(Volatile compounds of honey with addition of concentrated raspberry fruit juice)

Autori
Marijanović, Zvonimir ; Siroglavić, Dominik ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Pavlešić, Tomislav ; Gobin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021, 498-502

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
hlapljivi spojevi ; med ; sok od maline ; GC-MS ; USE ; SPME
(volatile compounds ; honey ; raspberry juice ; GC-MS ; USE ; SPME)

Sažetak
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda uslijed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevi su izolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2, v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Najzastupljeniji spojevi unutar uzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9- 43, 9 %), 2-furankarboksialdehid (furfural ; 16, 3 %), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malina keton (4- (4-hidroksifenil)-butan-2-on (0, 9 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci


Citiraj ovu publikaciju:

Marijanović, Zvonimir; Siroglavić, Dominik; Šarolić, Mladenka; Svalina, Tomislav; Pavlešić, Tomislav; Gobin, Ivana
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline // Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021. str. 498-502 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Marijanović, Z., Siroglavić, D., Šarolić, M., Svalina, T., Pavlešić, T. & Gobin, I. (2021) Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Marijanovi\'{c}, Zvonimir and Siroglavi\'{c}, Dominik and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Svalina, Tomislav and Pavle\v{s}i\'{c}, Tomislav and Gobin, Ivana}, year = {2021}, pages = {498-502}, keywords = {hlapljivi spojevi, med, sok od maline, GC-MS, USE, SPME}, title = {Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline}, keyword = {hlapljivi spojevi, med, sok od maline, GC-MS, USE, SPME}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti t Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Marijanovi\'{c}, Zvonimir and Siroglavi\'{c}, Dominik and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Svalina, Tomislav and Pavle\v{s}i\'{c}, Tomislav and Gobin, Ivana}, year = {2021}, pages = {498-502}, keywords = {volatile compounds, honey, raspberry juice, GC-MS, USE, SPME}, title = {Volatile compounds of honey with addition of concentrated raspberry fruit juice}, keyword = {volatile compounds, honey, raspberry juice, GC-MS, USE, SPME}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti t Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font