Pregled bibliografske jedinice broj: 1212917
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline // Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021. str. 498-502 (predavanje, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1212917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog
soka od maline
(Volatile compounds of honey with addition of
concentrated raspberry fruit juice)
Autori
Marijanović, Zvonimir ; Siroglavić, Dominik ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Pavlešić, Tomislav ; Gobin, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021, 498-502
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
hlapljivi spojevi ; med ; sok od maline ; GC-MS ; USE ; SPME
(volatile compounds ; honey ; raspberry juice ; GC-MS ; USE ; SPME)
Sažetak
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda uslijed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevi su izolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2, v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Najzastupljeniji spojevi unutar uzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9- 43, 9 %), 2-furankarboksialdehid (furfural ; 16, 3 %), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malina keton (4- (4-hidroksifenil)-butan-2-on (0, 9 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Tomislav Svalina
(autor)
Mladenka Šarolić
(autor)
Ivana Gobin
(autor)
Zvonimir Marijanović
(autor)
Tomislav Pavlešić
(autor)