Pregled bibliografske jedinice broj: 1212882
Usporedba mikrobiološke slike signalnog raka (Pacifastacus leniusculus) i uskoškarog raka (Pontastacus leptodactylus)
Usporedba mikrobiološke slike signalnog raka (Pacifastacus leniusculus) i uskoškarog raka (Pontastacus leptodactylus), 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1212882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba mikrobiološke slike signalnog raka (Pacifastacus leniusculus) i
uskoškarog raka (Pontastacus leptodactylus)
(Comparison of the microbial gut composition of the signal crayfish
(Pacifastacus leniusculus) and the narrow-clawed crayfish (Pontastacus
leptodactylus))
Autori
Straga, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Frece, Jadranka
Neposredni voditelj
Iva Čanak
Ključne riječi
mikrobiološka analiza ; bakterije mliječne kiseline ; slatkovodni rakovi
(microbial analysis ; lactic acid bacteria ; freshwater crabs)
Sažetak
Slatkovodne ekosustave u Hrvatskoj nastanjuje sedam vrsta rakova. Cilj ovog istraživanja bio je usporediti mikrobiološku sliku rakova, a korištene su domaća vrsta Pontastacus leptodactylus i invazivna strana vrsta Pacifastacus leniusculus. Ispitana je prisutnost bakterija mliječne kiseline (BMK) i mikroorganizama uzročnika zdravstvene neispravnosti hrane (enterobakterija, sulfitoreducirajućih klostridija i koagulaza-pozitivnih stafilokoka) s obzirom da se ovi rakovi koriste u prehrani ljudi. Dobiveni rezultati su pokazali da nema značajne razlike u mikrobiološkoj slici ovih dvaju rakova te da koncentracije ispitanih mikroorganizama prelaze one dopuštene pravilnikom pa takvi rakovi nisu sigurni za konzumaciju. Bakterije mliječne kiseline su pronađene samo kod autohtone vrste raka P. leptodactylus u koncentraciji od 2×101 CFU/g. Za utvrđivanje roda i vrste detektiranih BMK potrebno je provesti dodatnu identifikaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb