Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1212464

Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije


Pleadin, Jelka; Bogdanović, Tanja; Murati, Teuta; Kmetič, Ivana
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 1-34


CROSBI ID: 1212464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije
(Contaminants in by-products of the food industry)

Autori
Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
1-34

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
kontaminanti ; nusproizvodi ; prirodni kontaminanti ; okolišni kontaminanti ; procesuiranje hrane
(contaminants ; by-products ; natural contaminants ; environmental contaminants ; food processing)

Sažetak
Kontaminanti su kemijske tvari koje se u hranu ne dodaju namjerno, ali se mogu nalaziti u njoj kao posljedica proizvodnje, prerade, skladištenja i ostalih faza tijekom rukovanja i pripreme hrane, a mogu biti i posljedicom prirodnog te okolišnog onečišćenja. Neki od najznačajnijih kontaminanata u hrani jesu: mikotoksini (aflatoksini, okratoksin A, fuzarijski toksini, patulin i citrinin) ; metali (olovo, kadmij, živa, anorganski kositar) ; 3-monokloropropan1, 2-diol (3-MCPD) ; dioksini i poliklorirani bifenili (PCB) ; policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) ; melamin ; eruka kiselina i nitrati. Njihova prisutnost u hrani može prouzročiti štetne učinke na ljudsko zdravlje, od blagog gastroenteritisa do akutnih slučajeva jetrenih, bubrežnih i neuroloških sindroma. Novija istraživanja sve su više posvećena iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji funkcionalne i druge hrane te se nude nova rješenja i tehnologije sa svrhom stalnog porasta proizvodnje i postizanja održivog i stabilnog ekonomskog rasta uz, istovremeno, pozitivan utjecaj na okoliš. Međutim, uvažavajući mogućnost kontaminiranosti sirovina koje se koriste u prehrambenoj industriji te korištenje pojedinih nusproizvoda kao korisnih sirovina u daljnjoj proizvodnji, jasno je da i nusproizvodi predstavljaju potencijalni izvor onečišćenja, stoga je u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane i zaštite zdravlja potrošača neupitan značaj sustavnog nadzora tih tvari, kako u završnim proizvodima tako i u nusproizvodima. Ovopoglavlje daje pregled osnovnih karakteristika najznačajnijih kontaminanata hrane, njihove pojavnosti u različitim vrstama namirnica te mogućih izvora kontaminacije nusproizvoda koji se koriste ili imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Kmetič (autor)

Avatar Url Teuta Murati (autor)

Avatar Url Tanja Bogdanović (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Bogdanović, Tanja; Murati, Teuta; Kmetič, Ivana
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 1-34
Pleadin, J., Bogdanović, T., Murati, T. & Kmetič, I. (2022) Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 1-34.
@inbook{inbook, author = {Pleadin, Jelka and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Murati, Teuta and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-34}, keywords = {kontaminanti, nusproizvodi, prirodni kontaminanti, okoli\v{s}ni kontaminanti, procesuiranje hrane}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije}, keyword = {kontaminanti, nusproizvodi, prirodni kontaminanti, okoli\v{s}ni kontaminanti, procesuiranje hrane}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Pleadin, Jelka and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Murati, Teuta and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-34}, keywords = {contaminants, by-products, natural contaminants, environmental contaminants, food processing}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Contaminants in by-products of the food industry}, keyword = {contaminants, by-products, natural contaminants, environmental contaminants, food processing}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font