Pregled bibliografske jedinice broj: 1212464
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 1-34
CROSBI ID: 1212464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije
(Contaminants in by-products of the food industry)
Autori
Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
1-34
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
kontaminanti ; nusproizvodi ; prirodni kontaminanti ; okolišni kontaminanti ; procesuiranje hrane
(contaminants ; by-products ; natural contaminants ; environmental contaminants ; food processing)
Sažetak
Kontaminanti su kemijske tvari koje se u hranu ne dodaju namjerno, ali se mogu nalaziti u njoj kao posljedica proizvodnje, prerade, skladištenja i ostalih faza tijekom rukovanja i pripreme hrane, a mogu biti i posljedicom prirodnog te okolišnog onečišćenja. Neki od najznačajnijih kontaminanata u hrani jesu: mikotoksini (aflatoksini, okratoksin A, fuzarijski toksini, patulin i citrinin) ; metali (olovo, kadmij, živa, anorganski kositar) ; 3-monokloropropan1, 2-diol (3-MCPD) ; dioksini i poliklorirani bifenili (PCB) ; policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) ; melamin ; eruka kiselina i nitrati. Njihova prisutnost u hrani može prouzročiti štetne učinke na ljudsko zdravlje, od blagog gastroenteritisa do akutnih slučajeva jetrenih, bubrežnih i neuroloških sindroma. Novija istraživanja sve su više posvećena iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji funkcionalne i druge hrane te se nude nova rješenja i tehnologije sa svrhom stalnog porasta proizvodnje i postizanja održivog i stabilnog ekonomskog rasta uz, istovremeno, pozitivan utjecaj na okoliš. Međutim, uvažavajući mogućnost kontaminiranosti sirovina koje se koriste u prehrambenoj industriji te korištenje pojedinih nusproizvoda kao korisnih sirovina u daljnjoj proizvodnji, jasno je da i nusproizvodi predstavljaju potencijalni izvor onečišćenja, stoga je u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane i zaštite zdravlja potrošača neupitan značaj sustavnog nadzora tih tvari, kako u završnim proizvodima tako i u nusproizvodima. Ovopoglavlje daje pregled osnovnih karakteristika najznačajnijih kontaminanata hrane, njihove pojavnosti u različitim vrstama namirnica te mogućih izvora kontaminacije nusproizvoda koji se koriste ili imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb