Pregled bibliografske jedinice broj: 1212361
Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda
Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda, 2022., doktorska disertacija, Zagreb
CROSBI ID: 1212361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda
(Quality and Safety of Food Supplements Based On Bee Products)
Autori
Vujić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2022
Stranica
207
Mentor
Lušić, Dražen ; Bošnir, Jasna
Ključne riječi
Dodaci prehrani ; Kvaliteta ; Nutrivigilancija ; Pčelinji proizvodi ; Sigurnost
(Bee products ; Food supplements ; Nutrivigilance ; Quality ; Safety)
Sažetak
Cilj je ovog rada bio ispitati kvalitetu i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda. Provedene su analize vezane uz prisutnost teških metala i mikronutrijenata, konzervansa i sladila u odabranim uzorcima kao i ispitivanje mikrobioloških parametara te parametara kvalitete. Provjerena je usklađenost deklaracija ispitivanih uzoraka s važećim zakonskim propisima za označavanje dodataka prehrani. U svrhu procjene sigurnosti ispitivanih uzoraka provedeno je istraživanje putem anketnog upitnika među širom populacijom kao i putem službenih upita prema tijelima državne uprave, agencijama i institucijama nadležnima za pitanja dodataka prehrani i pčelinjih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju kako od ukupno ispitanih uzoraka njih 11 (21, 57 %) sadrži povećanu koncentraciju ukupnog arsena, 3 uzorka (5, 88 %) sadrže povećanu koncentraciju ukupnog željeza, 8 uzoraka (15, 68 %) ima povećanu koncentraciju ukupnog nikla, 3 uzorka (5, 88 %) sadrže povećanu koncentraciju cinka dok 1 uzorak (1, 96 %) sadrži povećanu koncentraciju selena. Kao parametri kvalitete u dodacima prehrani na bazi propolisa određeni su suha tvar i koncentracija tri flavonoida (kvercetin, apigenin, krizin), dok je kod 15 uzoraka na bazi matične mliječi analizirana prisutnost 10-HDA kao potvrda njihove izvornosti. Pregledom označavanja ispitivanih uzoraka iz ovog rada, za njih nešto više od 41 % utvrđeno je kako nisu u skladu s propisima označavanja. Izostavljanje označavanja tvari ili proizvoda, koji uzrokuju alergije ili intolerancije predstavlja najveću opasnost za zdravlje potrošača. Na osnovi rezultata dobivenih ovim istraživanjem može se zaključiti kako postoji potreba za uspostavom sustava nutrivigilancije za dodatke prehrani na bazi pčelinjih proizvoda, a koji trenutno ne postoji u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci