Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1212246

Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u određivanju razlika između dva proizvodna procesa vina


Ožbolt, Eva
Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u određivanju razlika između dva proizvodna procesa vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 1212246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u određivanju razlika između dva proizvodna procesa vina
(Spectrophotometric and mass spectrometry based methods for determination of the differences between the two wine production processes)

Autori
Ožbolt, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
12.07

Godina
2022

Stranica
72

Mentor
Reynolds, Christian A. ; Saftić, Martinović, Lara

Ključne riječi
Malvazija ; fenoli ; vrulja ; antioksidativni potencijal ; LC-QQQ ; MALDI-TOF
(Malvasia ; phenols ; sea spring ; antioxidant potential ; LC-QQQ ; MALDI-TOF)

Sažetak
Vino je alkoholno piće u čijem se kemijskom sastavu ističu fenolni spojevi sa svojim organoleptičkim, antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Tehnološki proces proizvodnje vina uvelike utječe na sastav fenolnih komponenti istih, stoga su inovativne tehnologije od velike važnosti pri isticanju proizvoda na konkurentnom tržištu. Dozrijevanje vina u morskim vruljama tehnološki je proces proizvodnje vina kojim se, uz atraktivan izgled butelje, potencijalno postiže promjena kemijskog sastava istih. Butelje vina odležane u vruljama nerijetko dosežu visoke cijene na tržištu, stoga je cilj ovoga rada ispitati postoji li razlika u antioksidativnom potencijalu i kvalitativnom i kvantitativnom sastavu fenolnih komponenti između uzoraka vina odležanih u vrulji i podrumu. Spektrofotometrijskim metodama i metodama spektrometrije masa analizirano je i uspoređeno trideset uzoraka bijelih vina sorte Malvazija, od kojih je petnaest uzoraka dozrijevano u podrumu i petnaest uzoraka u morskoj vrulji u periodu od godinu dana. Provedene spektrofotometrijske metode bile su metode redukcije kationskih radikala za mjerenje antioksidativnog potencijala, Folin-Ciocalteu metoda za određivanje ukupnih fenola i metoda određivanja ukupnih flavonoida, dok su metode spektrometrije masa činile LC-QQQ metoda (s provedenom LC-MS/MS kvalitativnom analizom i MS scan analizom) i MALDI-TOF fingerprint analiza. Rezultati provedenih analiza uspoređeni su statističkim testovima s ciljem ispitivanja značajnosti razlika podataka. Spektrofotometrijskim metodama pokazalo se kako se antioksidativni potencijal i razina ukupnih fenola i flavonoida značajno ne razlikuju između dviju ispitanih skupina. Nadalje, rezultati dobiveni LC-MS/MS analizom pokazali su da se vina dozrijevana u vrulji i podrumu značajno razlikuju po razini šest flavonoidnih spojeva, no ukupan se zbroj fenolnih spojeva značajno ne razlikuje između dviju ispitanih skupina. Međutim, razlika je postojana te je kao takva poticajna za buduće analize uzoraka i optimizaciju tehnike dozrijevanja vina u morskoj vrulji. Ovaj diplomski rad prvi je koji opisuje proces dozrijevanja vina u morskoj vrulji te analizira i uspoređuje uzorke vina iz vrulje i podruma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Ožbolt, Eva
Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u određivanju razlika između dva proizvodna procesa vina, 2022., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Ožbolt, E. (2022) 'Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u određivanju razlika između dva proizvodna procesa vina', diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {O\v{z}bolt, Eva}, year = {2022}, pages = {72}, keywords = {Malvazija, fenoli, vrulja, antioksidativni potencijal, LC-QQQ, MALDI-TOF}, title = {Spektrofotometrijske metode i metode spektrometrije masa u odre\djivanju razlika izme\dju dva proizvodna procesa vina}, keyword = {Malvazija, fenoli, vrulja, antioksidativni potencijal, LC-QQQ, MALDI-TOF}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {O\v{z}bolt, Eva}, year = {2022}, pages = {72}, keywords = {Malvasia, phenols, sea spring, antioxidant potential, LC-QQQ, MALDI-TOF}, title = {Spectrophotometric and mass spectrometry based methods for determination of the differences between the two wine production processes}, keyword = {Malvasia, phenols, sea spring, antioxidant potential, LC-QQQ, MALDI-TOF}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font