Pregled bibliografske jedinice broj: 1211404
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena // 3rd International Scientific and Professional Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS, Book of Abstracts ; (usmeno priopćenje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni) / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.).
Osijek, 2022. str. 31-31 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1211404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna
primjena
(Wine lees - Characterisation and potential
application)
Autori
Šuste, Marko ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav, Delić, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3rd International Scientific and Professional Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS, Book of Abstracts ; (usmeno priopćenje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
/ Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante - Osijek, 2022, 31-31
ISBN
978-953-7005-87-0
Skup
3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 29.08.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi, vinski talog, bioaktivni sastojci, valorizacija
(by-products, wine lees, bioactive compounds, valorisation)
Sažetak
Posljednih godina izniman interes znanstvene zajednice i dionika gospodarskog sektora usmjeren je na potencijalno iskorištavanje nusproizvoda prehrambene industrije. Ti nusproizvodi su često vrijedan izvor brojnih sastojaka s pozitivnim učinkom na ljudsko zdravlje. Nusproizvodi vinarstva kao što su komina, peteljkovina i talog čine oko 30 % ukupne količine prerađenog grožđa. Iako se vinarstvo smatra ekološki prihvatljivim procesom, tijekom proizvodnje vina nastaje 1, 3 – 1, 5 kg nusproizvoda po litri proizvedenog vina, od čega oko 75 % otpada na otpadnu vodu. Prema novijim istraživanjima samo u Europi na godišnjoj razni nastaje 14, 5 milijuna tona nusproizvoda tijekom proizvodnje vina. Većina ovih nusproizvoda uglavnom završi na odlagalištima bez ikakvih daljnjih tretmana. Budući da se vinski talog smatra značajnim onečišćivačem tla, njegovo zbrinjavanje predstavlja izniman trošak za vinarije te je u posljednje vrijeme u fokusu brojnih istraživanja njegova optimalna upotreba i valorizacija. Vinski talog čini 2 – 6 % ukupne količine nusproizvoda u proizvodnji vina, a nastaje kao ostatak na dnu vinskih posuda tijekom niza operacija u tehnološkom procesu proizvodnje vina. Sastoji se uglavnom od mikroorganizama (većinom odumrle stanice kvasaca), vinske kiseline, anorganskih tvari i fenolnih spojeva. Dosadašnja praksa iskorištavanja vinskog taloga je u vidu dodataka stočnoj hrani te ekstrakcije etanola i vinske kiseline Ipak, recentna istraživanja ukazuju kako vinski talog, uz odgovarajuću obradu, može biti koristan izvor brojnih visokovrijednih bioaktivnih sastojaka poput fenolnih spojeva i polisaharida stanične stijenke kvasaca (manoproteini i β-glukani). Upravo ovi spojevi imaju potencijalnu primjenu u vinarskoj, prehrambenoj, biotehnološkoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Pored toga, novija istraživanja ukazuju na mogućnost primjene vinskog taloga u proizvodnji bioplina kao i polimera na bioosnovi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin