Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1211250

Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije


Klanac, Petar
Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1211250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije
(Anaerobic digestion of olive production residue and olive oil production residue by process of bioaugmentation)

Autori
Klanac, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.02

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Jurišić Vanja ; Ivanković, Tomislav

Ključne riječi
maslina, orezani ostaci, komina masline, anaerobna digestija, bioaugmentacija
(olive, tree prunings, olive pomace, anaerobic digestion, bioaugmentation)

Sažetak
Rezidbeni ostaci nastali održavanjem nasada, kao i komina masline nastala proizvodnjom maslinovog ulja predstavljaju ostatak koji se može koristiti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Navedeni ostaci mogu se zbrinuti procesom anaerobne digestije, tijekom koje se proizvodi bioplin, pri čemu se smanjuje količina otpada i utjecaj na okoliš. Cilj ovog rada bio je utvrditi mogućnost anaerobne digestije rezidbenih ostataka te komine maslina bioaugmentacijom reaktora za proizvodnju bioplina. Bioaugmentacija je postupak dodavanja selektiranih mikroorganizama u biotehnološki proces kako bi se ubrzala razgradnja i radi poboljšanja učinkovitost procesa. Analizom komine, utvrđene su prosječne vrijednosti sadržaja vode 4, 84 %, pepela 2, 24 %, koksa 15, 17 %, gornje ogrjevne vrijednosti 19, 33 MJ/kg. Postavljena su 4 različita bioaugmentirana reaktora za anaerobnu digestiju koji su kao supstrat imali kominu masline. Najveći prinos bioplina pokazali su bioreaktori s dodatkom suspenzije bakterija (106, 65 mL g-1s.tv.) i dodatkom biočestica (99, 86 mL g-1s.tv.), u slučaju bioreaktora s dodatkom perlita prinos je bio isti kao u bioreaktoru bez dodatka (74, 88 mL g-1s.tv.). Analizama orezane biomase, utvrđene su prosječne vrijednosti sadržaja vode 10, 56 %, pepela 2, 91 %, koksa 8, 85 %, gornje ogrjevnu vrijednost 19, 41 MJ/kg. Postavljena su 4 različita bioaugmentirana reaktora za anaerobnu digestiju koji su kao supstrat imali orezanu biomasu masline. Najveći prinos bioplina u reaktorima s orezanom biomasom pokazali su biorektori sa dodatkom suspenzije bakterija (43, 88 mL g-1s.tv.) i bioreaktor sa dodatkom biočestica (42, 35 mL g-1s.tv.), bioreaktora sa samom orezanom biomasom postigao je malo veće prinose bioplina (33, 20 mL g-1s.tv.) u odnosu na onaj s perlitom (27, 37 mL g-1s.tv.). Na temelju provedenog istraživanja, može se zaključiti da je proces bioaugmentacije pozitivno utjecao na stabilnost procesa i prinos bioplina iz komine i orezane biomase. Utvrđeno je da proces bioaugmentacije ima pozitivan utjecaj na biodostupnost hranjiva iz lignocelulozne biomase koja koriste anaerobni organizmi za proizvodnju bioplina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vanja Jurišić (mentor)

Avatar Url Tomislav Ivanković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.agr.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Klanac, Petar
Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Klanac, P. (2022) 'Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Petar}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {maslina, orezani ostaci, komina masline, anaerobna digestija, bioaugmentacija}, title = {Anaerobna digestija ostataka iz proizvodnje maslina i maslinovog ulja procesom bioaugmentacije}, keyword = {maslina, orezani ostaci, komina masline, anaerobna digestija, bioaugmentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Petar}, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {olive, tree prunings, olive pomace, anaerobic digestion, bioaugmentation}, title = {Anaerobic digestion of olive production residue and olive oil production residue by process of bioaugmentation}, keyword = {olive, tree prunings, olive pomace, anaerobic digestion, bioaugmentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font