Pregled bibliografske jedinice broj: 1211103
Utjecaj različitih selenovih nanočestica na antioksidacijski odgovor u mladim listovima rukole
Utjecaj različitih selenovih nanočestica na antioksidacijski odgovor u mladim listovima rukole // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 176-177 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1211103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih selenovih nanočestica na antioksidacijski odgovor u mladim listovima rukole
(The effect of differently coated selenium nanoparticles on antioxidative response in baby rucola leaves)
Autori
Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Ravnjak, Boris ; Vuković, Ana ; Tkalec Kojić, Monika ; Sabo, Nikolina ; Djedović, Ivana ; Vinković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 176-177
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; nanočestice ; antioksidacijski odgovor
(biofortification ; selenium ; nanoparticles ; antioxidative response)
Sažetak
Selen (Se) je esencijalan element za ljude i životinje, a njegov nedostatak može uzrokovati pojavu različitih bolesti. Budući da se većina Se unosi u organizam putem hrane biljnog porijekla, iznimno je važan sadržaj Se u biljnom tkivu. Jedan od načina rješavanja nedostatka Se u biljkama je agronomska biofortifi kacija, kojoj je cilj gnojidbom povećati koncentraciju i bioraspoloživost Se. Biofortifikacija nanočesticama Se privlači u posljednje vrijeme sve više pozornosti zbog povećane bioapsorpcije i bioraspoloživosti te smanjene toksičnosti u usporedbi s ostalim oblicima Se. U sklopu ovog istraživanja odredit će se utjecaj različitih koncentracija tri tipa nanočestica Se stabiliziranih s huminskom kiselinom, polisorbatom i polivinilpirolidonom te natrijevog selenata na sadržaj produkata lipidne peroksidacije, sadržaj antioksidacijskih pokazatelja na aktivnost antioksidacijskih enzima. Nanočestice Se obložene polisorbatom su uzrokovale najizraženiji antioksidacijski odgovor, dok je pri svim tretmanima nanočesticama Se intenzitet lipidne peroksidacije bio manji nego u kontrolnim listovima i listovima tretiranim selenatom. Također, usvajanje Se bilo je najučinkovitije kod tretmana najvećim koncentracijama nanočestica. Iz navedenih rezultata može se zaključiti kako je biofortifi kacija nanočesticama Se puno učinkovitija od natrijevog selenata zbog povećanog usvajanja Se i antioksidativnog odgovora u listovima mlade rukole. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekta HRZZ-IP-2018- 01-8119.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)
Nikolina Sabo
(autor)
Ana Vuković
(autor)