Pregled bibliografske jedinice broj: 1209101
Morfološka svojstva koprive (Urtica dioica L.) u plutajućem hidroponu
Morfološka svojstva koprive (Urtica dioica L.) u plutajućem hidroponu // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 247-251 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1209101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva koprive (Urtica dioica L.) u
plutajućem hidroponu
(Morphological characteristics of stinging nettle
(Urtica dioica L.) in floating hydropon)
Autori
Opačić, Nevena ; Šic Žlabur, Jana ; Sikirić, Lucijan ; Fabek Uher, Sanja ; Benko, Božidar ; Toth, Nina ; Radman Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 247-251
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hidroponski uzgoj, hraniva otopina, prinos, morfologija
(hydroponic cultivation, nutrient solution, yield, morphology)
Sažetak
Hidroponski uzgoj koprive u zaštićenom prostoru omogućuje dostupnost biljnog materijala kroz duži period godine uz veće prinose te bolju kvalitetu herbe u odnosu na uzgoj na otvorenom. Cilj istraživanja bio je odrediti komponente prinosa te prinos svježe herbe koprive uzgajane tehnikom plutajući hidropon u dvije hranive otopine različitog sastava kroz dva roka košnje. Bolji utjecaj na promatrana morfološka svojstva imala je otopina s manjom količinom hraniva (Jensen, EC = 1, 7 mS cm-1) u odnosu na otopinu s većom količinom hraniva (Cooper, EC = 3, 0 mS cm-1). Kombinacije pojedine otopine i 2. roka košnje ostvarila je značajno veći prinos koprive u odnosu na 1. rok košnje (2, 3 kg m-2 i 1, 8 kg m-2).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-3325 - Nutritivna i funkcionalna vrijednost koprive (Urtica dioica L.) primjenom suvremenih hidroponskih tehnika uzgoja (URTICA-BioFuture) (Voća, Sandra, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)
Božidar Benko
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nevena Opačić
(autor)