Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1208880

Ispitivanje antibakterijske aktivnosti različitih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus


Talapko, Jasminka; Juzbašić, Martina; Srb Milostić, Andrea; Holik, Dubravka; Pačarić, Stana; Škrlec, Ivana
Ispitivanje antibakterijske aktivnosti različitih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus // Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike, 1 (2022), 1-13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1208880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje antibakterijske aktivnosti različitih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus
(Testing of antibacterial activity of different types of honey on bacterial species Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes and Staphylococcus aureus)

Autori
Talapko, Jasminka ; Juzbašić, Martina ; Srb Milostić, Andrea ; Holik, Dubravka ; Pačarić, Stana ; Škrlec, Ivana

Izvornik
Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike (2744-1229) 1 (2022); 1-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
antibakterijsko djelovanje ; bakterijske vrste ; med ; usna šupljina
(antibacterial action ; bacterial species ; honey ; oral cavity)

Sažetak
Oralni mikrobiom sastoji se od populacija bakterija koje odrţavaju ravnoteţu potencijalno patogenih bakterija i utječu na oralno i opće zdravlje pojedinca. Med djeluje antimikrobno protiv brojnih vrsta bakterija, ali to varira ovisno o botaničkim i geografskim područjima. Cilj je bio ispitati antimikrobno djelovanje različitih uzoraka pčelinjeg meda na sojevima bakterija Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus metodom razrjeĎivanja u agar-gelu. Med od kestena imao je najveće antimikrobno djelovanje na Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus, dok su cvjetni i bagremov med pokazali istovjetno antimikrobno djelovanje na Streptococcus oralis. Dokazali smo da uzorci meda mogu imati antibakterijsko djelovanje na testirane bakterijske vrste, što bi nedvojbeno moglo činiti osnovu alternativnog pristupa u liječenju infekcija uzrokovanih odreĎenim oralnim patogenima. Unatoč tome, opravdana su daljnja ispitivanja na temelju kojih bi se procijenila točna učinkovitost in vivo, osobito kada se uzmu u obzir biofilmovi i miješane infekcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

kmldfbih.ba kmldfbih.ba

Citiraj ovu publikaciju:

Talapko, Jasminka; Juzbašić, Martina; Srb Milostić, Andrea; Holik, Dubravka; Pačarić, Stana; Škrlec, Ivana
Ispitivanje antibakterijske aktivnosti različitih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus // Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike, 1 (2022), 1-13 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Talapko, J., Juzbašić, M., Srb Milostić, A., Holik, D., Pačarić, S. & Škrlec, I. (2022) Ispitivanje antibakterijske aktivnosti različitih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus. Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike, 1, 1-13.
@article{article, author = {Talapko, Jasminka and Juzba\v{s}i\'{c}, Martina and Srb Milosti\'{c}, Andrea and Holik, Dubravka and Pa\v{c}ari\'{c}, Stana and \v{S}krlec, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-13}, keywords = {antibakterijsko djelovanje, bakterijske vrste, med, usna \v{s}upljina}, journal = {Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike}, volume = {1}, issn = {2744-1229}, title = {Ispitivanje antibakterijske aktivnosti razli\v{c}itih vrsta meda na bakterijskim vrstama Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus}, keyword = {antibakterijsko djelovanje, bakterijske vrste, med, usna \v{s}upljina} }
@article{article, author = {Talapko, Jasminka and Juzba\v{s}i\'{c}, Martina and Srb Milosti\'{c}, Andrea and Holik, Dubravka and Pa\v{c}ari\'{c}, Stana and \v{S}krlec, Ivana}, year = {2022}, pages = {1-13}, keywords = {antibacterial action, bacterial species, honey, oral cavity}, journal = {Zbornik radova iz laboratorijske dijagnostike}, volume = {1}, issn = {2744-1229}, title = {Testing of antibacterial activity of different types of honey on bacterial species Streptococcus oralis, Streptococcus pyogenes and Staphylococcus aureus}, keyword = {antibacterial action, bacterial species, honey, oral cavity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font