Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1208841

Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´


Lavrić, Marina; Jeromel, Ana; Prusina, Tihomir; Preiner, Darko; Štambuk, Petra; Tomaz, Ivana; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ // Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 569-574 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1208841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´
(Influence of yeasts on anthocyanin composition of Trnjak wine)

Autori
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Preiner, Darko ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 569-574

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
antocijani ; Lachancea thermotolerans ; ne-Saccharomyces ; Saccharomyces cerevisiae ; sekvencijalna fermentacija
(Saccharomyces cerevisiae ; Lachancea thermotolerans ; non-Saccharomyces yeasts ; anthocyanins ; sequential fermentation)

Sažetak
Saccharomyces cerevisiae najčešće je korištena vrsta kvasca u vinarskoj proizvodnji dok je vrsta Lachancea thermotolerans noviji pripadnik selekcioniranih ne-Saccharomyces kvasaca. Ističe se sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti, iz toplih vinogradarskih regija, najčešće u sekvencijalnoj inokulaciji sa S. cerevisiae. Formiranje boje vina i sastav antocijana tijekom vinifikacije pod utjecajem su kvasaca, odnosno adsorpcijskih karakteristika stanične stjenke kvasca. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u učinku sekvencijalne inokulacije komercijalnim sojevima L. thermotolerans x S. cerevisiae u usporedbi s tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima, na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´. Rezultati analiza ukazali su na značajno niže koncentracije antocijana u tretmanu L. thermotolerans x S. cerevisiae.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0031 - Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze (CroVitiRestart) (Preiner, Darko; Ašperger, Danijela; Kovačević-Ganić, Karin, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lavrić, Marina; Jeromel, Ana; Prusina, Tihomir; Preiner, Darko; Štambuk, Petra; Tomaz, Ivana; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ // Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 569-574 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lavrić, M., Jeromel, A., Prusina, T., Preiner, D., Štambuk, P., Tomaz, I. & Jagatić Korenika, A. (2022) Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Lavri\'{c}, Marina and Jeromel, Ana and Prusina, Tihomir and Preiner, Darko and \v{S}tambuk, Petra and Tomaz, Ivana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {569-574}, keywords = {antocijani, Lachancea thermotolerans, ne-Saccharomyces, Saccharomyces cerevisiae, sekvencijalna fermentacija}, title = {Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´}, keyword = {antocijani, Lachancea thermotolerans, ne-Saccharomyces, Saccharomyces cerevisiae, sekvencijalna fermentacija}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lavri\'{c}, Marina and Jeromel, Ana and Prusina, Tihomir and Preiner, Darko and \v{S}tambuk, Petra and Tomaz, Ivana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2022}, pages = {569-574}, keywords = {Saccharomyces cerevisiae, Lachancea thermotolerans, non-Saccharomyces yeasts, anthocyanins, sequential fermentation}, title = {Influence of yeasts on anthocyanin composition of Trnjak wine}, keyword = {Saccharomyces cerevisiae, Lachancea thermotolerans, non-Saccharomyces yeasts, anthocyanins, sequential fermentation}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font