Pregled bibliografske jedinice broj: 1208841
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ // Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 569-574 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1208841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´
(Influence of yeasts on anthocyanin composition of
Trnjak wine)
Autori
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Preiner, Darko ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 569-574
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antocijani ; Lachancea thermotolerans ; ne-Saccharomyces ; Saccharomyces cerevisiae ; sekvencijalna fermentacija
(Saccharomyces cerevisiae ; Lachancea thermotolerans ; non-Saccharomyces yeasts ; anthocyanins ; sequential fermentation)
Sažetak
Saccharomyces cerevisiae najčešće je korištena vrsta kvasca u vinarskoj proizvodnji dok je vrsta Lachancea thermotolerans noviji pripadnik selekcioniranih ne-Saccharomyces kvasaca. Ističe se sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti, iz toplih vinogradarskih regija, najčešće u sekvencijalnoj inokulaciji sa S. cerevisiae. Formiranje boje vina i sastav antocijana tijekom vinifikacije pod utjecajem su kvasaca, odnosno adsorpcijskih karakteristika stanične stjenke kvasca. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u učinku sekvencijalne inokulacije komercijalnim sojevima L. thermotolerans x S. cerevisiae u usporedbi s tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima, na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´. Rezultati analiza ukazali su na značajno niže koncentracije antocijana u tretmanu L. thermotolerans x S. cerevisiae.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0031 - Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze (CroVitiRestart) (Preiner, Darko; Ašperger, Danijela; Kovačević-Ganić, Karin, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Petra Štambuk
(autor)
Tihomir Prusina
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)