Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1208066

Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja


Furčić, Ivana
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1208066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja
(Stability of chokeberry juice powder during storage)

Autori
Furčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2022

Stranica
29

Mentor
Maja Repajić

Ključne riječi
stabilnost, antocijani, skladištenje, prah, aronija
(stability, anthocyanins, storage, powder, chokeberry)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj različitih uvjeta skladištenja na stabilnost praha soka aronije dobivenog metodom sušenja raspršivanjem. Uzorci praha skladišteni su tijekom tri mjeseca u dvije vrste ambalaže pri tri različite temperature. U prahu svježe osušenog soka aronije te u skladištenim uzorcima praha tijekom 1., 2. i 3, mjeseca skladištenja određivan je sadržaj vlage, udio ukupnih antocijana te parametri boje. Sadržaj vlage kretao se u rasponu od 2, 32±0, 21–7, 75±0, 40 % ; udio ukupnih antocijana 57, 4±0, 6–119, 1±1, 3 mg/100 g praha ; parametri boje L* 50, 04±0, 2–55, 36±0, 05 ; a* -0, 33±0, 02–4, 49±0, 03 ; b* 0, 62±0, 01–0, 94±0, 01, C* 0, 79±0, 06–4, 54±0, 02, H* -1, 13±0, 06–0, 55±0, 07 te ΔE* 3, 36±0, 05–7, 18±0, 14. Sadržaj vlage se povećao s vremenom skladištenja u uzorcima zapakiranim u PP/PP MET ambalažu te pri višoj temperaturi skladištenja, dok se udio ukupnih antocijana smanjivao te su promjene boje bile najizraženije. Zaključno, bolje očuvana svojstva praha soka aronije postigla su se kraćim vremenom skladištenja u PET/ALU/PE ambalaži pri 20 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Furčić, Ivana
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Furčić, I. (2022) 'Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fur\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {stabilnost, antocijani, skladi\v{s}tenje, prah, aronija}, title = {Stabilnost praha soka aronije tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {stabilnost, antocijani, skladi\v{s}tenje, prah, aronija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fur\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {29}, keywords = {stability, anthocyanins, storage, powder, chokeberry}, title = {Stability of chokeberry juice powder during storage}, keyword = {stability, anthocyanins, storage, powder, chokeberry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font