Pregled bibliografske jedinice broj: 1208066
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1208066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost praha soka aronije tijekom skladištenja
(Stability of chokeberry juice powder during storage)
Autori
Furčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Maja Repajić
Ključne riječi
stabilnost, antocijani, skladištenje, prah, aronija
(stability, anthocyanins, storage, powder, chokeberry)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj različitih uvjeta skladištenja na stabilnost praha soka aronije dobivenog metodom sušenja raspršivanjem. Uzorci praha skladišteni su tijekom tri mjeseca u dvije vrste ambalaže pri tri različite temperature. U prahu svježe osušenog soka aronije te u skladištenim uzorcima praha tijekom 1., 2. i 3, mjeseca skladištenja određivan je sadržaj vlage, udio ukupnih antocijana te parametri boje. Sadržaj vlage kretao se u rasponu od 2, 32±0, 21–7, 75±0, 40 % ; udio ukupnih antocijana 57, 4±0, 6–119, 1±1, 3 mg/100 g praha ; parametri boje L* 50, 04±0, 2–55, 36±0, 05 ; a* -0, 33±0, 02–4, 49±0, 03 ; b* 0, 62±0, 01–0, 94±0, 01, C* 0, 79±0, 06–4, 54±0, 02, H* -1, 13±0, 06–0, 55±0, 07 te ΔE* 3, 36±0, 05–7, 18±0, 14. Sadržaj vlage se povećao s vremenom skladištenja u uzorcima zapakiranim u PP/PP MET ambalažu te pri višoj temperaturi skladištenja, dok se udio ukupnih antocijana smanjivao te su promjene boje bile najizraženije. Zaključno, bolje očuvana svojstva praha soka aronije postigla su se kraćim vremenom skladištenja u PET/ALU/PE ambalaži pri 20 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija