Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1208064

Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača


Balun, Marta
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1208064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača
(The effect of spray drying on the properties of fennel essential oil powder)

Autori
Balun, Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2022

Stranica
33

Mentor
Maja Repajić

Ključne riječi
komorač, eterično ulje, sušenje raspršivanjem, inkapsulacija
(fennel, essential oil, spray drying, encapsulation)

Sažetak
Komorač je ljekovita, aromatična biljka čije eterično ulje (ETU) pokazuje antimikrobna i antioksidativna svojstva. Kako bi se zaštitila i zadržala funkcionalna svojstva, ETU se može inkapsulirati metodom sušenja raspršivanjem. Stoga, cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj uvjeta sušenja raspršivanjem na svojstva praha ETU komorača te odrediti optimalne uvjete provedbe procesa. U tu svrhu varirani su omjer kombinacije nosača maltodekstrina i arapske gume (1:1, 1:3 i 3:1) te temperatura sušenja (120, 160 i 200 °C). Ispitana su svojstva dobivenih prahova (udio suhe tvari, veličina čestica, topljivost i higroskopnost) te iskorištenje, zadržavanje ETU i učinkovitost procesa. Rezultati su pokazali kako je prah s omjerom maltodekstrina i arapske gume 1:3 pokazao najmanju veličinu čestica te najveću topljivost, higroskopnost i najveće zadržavanje ETU. Najveća učinkovitost procesa postignuta je pri omjerima 1:3 i 3:1. Prahovi osušeni pri 200 °C pokazuju najviši udio suhe tvari, najveću higroskopnost i iskorištenje procesa te najmanju veličinu čestica. Najveće zadržavanje ETU i najveća učinkovitost postižu se pri 160 °C. Kao optimalni uvjeti određeni su omjer maltodekstrina i arapske gume 1:3 te temperatura sušenja 160 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Balun, Marta
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balun, M. (2022) 'Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Balun, Marta}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {komora\v{c}, eteri\v{c}no ulje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, inkapsulacija}, title = {Utjecaj su\v{s}enja raspr\v{s}ivanjem na svojstva praha eteri\v{c}nog ulja komora\v{c}a}, keyword = {komora\v{c}, eteri\v{c}no ulje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, inkapsulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Balun, Marta}, year = {2022}, pages = {33}, keywords = {fennel, essential oil, spray drying, encapsulation}, title = {The effect of spray drying on the properties of fennel essential oil powder}, keyword = {fennel, essential oil, spray drying, encapsulation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font