Pregled bibliografske jedinice broj: 1208064
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1208064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja raspršivanjem na svojstva praha eteričnog ulja komorača
(The effect of spray drying on the properties of fennel essential oil powder)
Autori
Balun, Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Maja Repajić
Ključne riječi
komorač, eterično ulje, sušenje raspršivanjem, inkapsulacija
(fennel, essential oil, spray drying, encapsulation)
Sažetak
Komorač je ljekovita, aromatična biljka čije eterično ulje (ETU) pokazuje antimikrobna i antioksidativna svojstva. Kako bi se zaštitila i zadržala funkcionalna svojstva, ETU se može inkapsulirati metodom sušenja raspršivanjem. Stoga, cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj uvjeta sušenja raspršivanjem na svojstva praha ETU komorača te odrediti optimalne uvjete provedbe procesa. U tu svrhu varirani su omjer kombinacije nosača maltodekstrina i arapske gume (1:1, 1:3 i 3:1) te temperatura sušenja (120, 160 i 200 °C). Ispitana su svojstva dobivenih prahova (udio suhe tvari, veličina čestica, topljivost i higroskopnost) te iskorištenje, zadržavanje ETU i učinkovitost procesa. Rezultati su pokazali kako je prah s omjerom maltodekstrina i arapske gume 1:3 pokazao najmanju veličinu čestica te najveću topljivost, higroskopnost i najveće zadržavanje ETU. Najveća učinkovitost procesa postignuta je pri omjerima 1:3 i 3:1. Prahovi osušeni pri 200 °C pokazuju najviši udio suhe tvari, najveću higroskopnost i iskorištenje procesa te najmanju veličinu čestica. Najveće zadržavanje ETU i najveća učinkovitost postižu se pri 160 °C. Kao optimalni uvjeti određeni su omjer maltodekstrina i arapske gume 1:3 te temperatura sušenja 160 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Repajić
(mentor)