Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1208063

Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije


Robić, Katarina
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1208063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije
(Encapsulation of fennel seeds essential oil using electrostatic extrusion method)

Autori
Robić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
49

Mentor
Maja Repajić

Ključne riječi
inkapsulacija ; elektrostatska ekstruzija ; eterično ulje ; sjemenke komorača ; kapsule
(encapsulation ; electrostatic extrusion ; essential oil ; fennel seeds ; beads)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj udjela alginata (1 ; 1, 5 i 2 %), proteina sirutke (0 ; 0, 75 i 1, 5 %) i načina sušenja (na zraku i liofilizacija) tijekom inkapsulacije eteričnog ulja sjemenki komorača elektrostatskom ekstruzijom. Određivani su iskorištenje, učinkovitost, kapacitet uklapanja, veličina i oblik kapsula te bubrenje kapsula. Iskorištenje je određeno u rasponu od 37, 75 do 56, 97 %, učinkovitost od 6, 16 do 51, 95 %, a kapacitet uklapanja od 37, 88 do 82, 60 %. Prosječna veličina mokrih kapsula bila je 3, 17 mm, a suhih 1, 99 mm. Faktor sferičnosti mokrih kapsula određen je u rasponu od 0, 03 do 0, 09, a faktor skupljanja od 0, 17 do 0, 55. Rehidracijom dolazi do bubrenja kapsula nakon 20 min. Udio alginata značajno utječe na iskorištenje, a sva tri ispitivana parametra značajno utječu na učinkovitost, kapacitet uklapanja i faktor skupljanja. Optimalni parametri su: udio alginata 1, 5 %, udio proteina sirutke 1 % i liofilizacija kao način sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Robić, Katarina
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Robić, K. (2022) 'Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Robi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {inkapsulacija, elektrostatska ekstruzija, eteri\v{c}no ulje, sjemenke komora\v{c}a, kapsule}, title = {Inkapsulacija eteri\v{c}nog ulja sjemenki komora\v{c}a postupkom elektrostatske ekstruzije}, keyword = {inkapsulacija, elektrostatska ekstruzija, eteri\v{c}no ulje, sjemenke komora\v{c}a, kapsule}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Robi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {encapsulation, electrostatic extrusion, essential oil, fennel seeds, beads}, title = {Encapsulation of fennel seeds essential oil using electrostatic extrusion method}, keyword = {encapsulation, electrostatic extrusion, essential oil, fennel seeds, beads}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font