Pregled bibliografske jedinice broj: 1208063
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1208063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija eteričnog ulja sjemenki komorača postupkom elektrostatske ekstruzije
(Encapsulation of fennel seeds essential oil using electrostatic extrusion method)
Autori
Robić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
49
Mentor
Maja Repajić
Ključne riječi
inkapsulacija ; elektrostatska ekstruzija ; eterično ulje ; sjemenke komorača ; kapsule
(encapsulation ; electrostatic extrusion ; essential oil ; fennel seeds ; beads)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj udjela alginata (1 ; 1, 5 i 2 %), proteina sirutke (0 ; 0, 75 i 1, 5 %) i načina sušenja (na zraku i liofilizacija) tijekom inkapsulacije eteričnog ulja sjemenki komorača elektrostatskom ekstruzijom. Određivani su iskorištenje, učinkovitost, kapacitet uklapanja, veličina i oblik kapsula te bubrenje kapsula. Iskorištenje je određeno u rasponu od 37, 75 do 56, 97 %, učinkovitost od 6, 16 do 51, 95 %, a kapacitet uklapanja od 37, 88 do 82, 60 %. Prosječna veličina mokrih kapsula bila je 3, 17 mm, a suhih 1, 99 mm. Faktor sferičnosti mokrih kapsula određen je u rasponu od 0, 03 do 0, 09, a faktor skupljanja od 0, 17 do 0, 55. Rehidracijom dolazi do bubrenja kapsula nakon 20 min. Udio alginata značajno utječe na iskorištenje, a sva tri ispitivana parametra značajno utječu na učinkovitost, kapacitet uklapanja i faktor skupljanja. Optimalni parametri su: udio alginata 1, 5 %, udio proteina sirutke 1 % i liofilizacija kao način sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Repajić
(mentor)