Pregled bibliografske jedinice broj: 1207619
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 71 (2022), 11/12; 699-709 doi:10.15255/KUI.2022.023 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1207619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore
mandarine primjenom visokonaponskog električnog
pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i
optimizacija
(Intensification of polyphenols extraction from
mandarin peel by high voltage electric discharge:
Effect of process parameters and optimization)
Autori
Banožić, Marija ; Šafranko, Silvija ; Bogadi, Dora ; Aladić, Krunoslav ; Jokić, Stela
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 71
(2022), 11/12;
699-709
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kore citrusa ; fenolni spojevi ; visokonaponsko električno pražnjenje ; optimizacija
(citrus peel ; phenolic compounds ; high-voltage electric discharge ; optimization)
Sažetak
Konzumacija svježih citrusa, ali i njihova prerada generiraju nusproizvode kao što su kora, sjemenke, pulpa, kao i otpadne vode. Cilj ovog istraživanja je valorizacija agroindustrijskih nusproizvoda (kore citrusa), kao vrijedne sirovine za ekstrakciju polifenola primjenom inovativne netermalne metode ekstrakcije sa zelenim otapalom (voda). U ekstraktima je kvantificirano i identificirano ukupno 6 fenolnih spojeva. Pri tome je promatran utjecaj vremena (od 5 do 15 min), frekvencije (od 40 do 100 Hz) i omjera kapljevito/kruto (od 200 do 400 ml g-1) na efikasnost procesa ekstrakcije (iskorištenje) i udio dominantnih fenolnih spojeva (hesperidina i narirutina). Uz pomoć metode odzivnih površina definirani su optimalni parametri promatranog procesa ekstrakcije za svaki od istraživanih odziva, i to za iskorištenje (285, 93 ml g-1, 73, 38 Hz i 14, 84 min), za hesperidin (366, 19 ml g- 1, 97, 56 Hz i 5, 1 min) te za narirutin (200 ml g-1, 70 Hz i 15 min). Ekstrakcija potpomognuta visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED ekstrakcija) pokazala se pogodnom za ekstrakciju fenolnih spojeva, pri čemu je izbjegnuto korištenje organskih otapala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Marija Banožić
(autor)
Silvija Šafranko
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)