Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207619

Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija


Banožić, Marija; Šafranko, Silvija; Bogadi, Dora; Aladić, Krunoslav; Jokić, Stela
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 71 (2022), 11/12; 699-709 doi:10.15255/KUI.2022.023 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1207619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija
(Intensification of polyphenols extraction from mandarin peel by high voltage electric discharge: Effect of process parameters and optimization)

Autori
Banožić, Marija ; Šafranko, Silvija ; Bogadi, Dora ; Aladić, Krunoslav ; Jokić, Stela

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 71 (2022), 11/12; 699-709

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kore citrusa ; fenolni spojevi ; visokonaponsko električno pražnjenje ; optimizacija
(citrus peel ; phenolic compounds ; high-voltage electric discharge ; optimization)

Sažetak
Konzumacija svježih citrusa, ali i njihova prerada generiraju nusproizvode kao što su kora, sjemenke, pulpa, kao i otpadne vode. Cilj ovog istraživanja je valorizacija agroindustrijskih nusproizvoda (kore citrusa), kao vrijedne sirovine za ekstrakciju polifenola primjenom inovativne netermalne metode ekstrakcije sa zelenim otapalom (voda). U ekstraktima je kvantificirano i identificirano ukupno 6 fenolnih spojeva. Pri tome je promatran utjecaj vremena (od 5 do 15 min), frekvencije (od 40 do 100 Hz) i omjera kapljevito/kruto (od 200 do 400 ml g-1) na efikasnost procesa ekstrakcije (iskorištenje) i udio dominantnih fenolnih spojeva (hesperidina i narirutina). Uz pomoć metode odzivnih površina definirani su optimalni parametri promatranog procesa ekstrakcije za svaki od istraživanih odziva, i to za iskorištenje (285, 93 ml g-1, 73, 38 Hz i 14, 84 min), za hesperidin (366, 19 ml g- 1, 97, 56 Hz i 5, 1 min) te za narirutin (200 ml g-1, 70 Hz i 15 min). Ekstrakcija potpomognuta visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED ekstrakcija) pokazala se pogodnom za ekstrakciju fenolnih spojeva, pri čemu je izbjegnuto korištenje organskih otapala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr silverstripe.fkit.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Banožić, Marija; Šafranko, Silvija; Bogadi, Dora; Aladić, Krunoslav; Jokić, Stela
Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 71 (2022), 11/12; 699-709 doi:10.15255/KUI.2022.023 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Banožić, M., Šafranko, S., Bogadi, D., Aladić, K. & Jokić, S. (2022) Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 71 (11/12), 699-709 doi:10.15255/KUI.2022.023.
@article{article, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija and \v{S}afranko, Silvija and Bogadi, Dora and Aladi\'{c}, Krunoslav and Joki\'{c}, Stela}, year = {2022}, pages = {699-709}, DOI = {10.15255/KUI.2022.023}, keywords = {kore citrusa, fenolni spojevi, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, optimizacija}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2022.023}, volume = {71}, number = {11/12}, issn = {0022-9830}, title = {Pobolj\v{s}ana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog elektri\v{c}nog pra\v{z}njenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija}, keyword = {kore citrusa, fenolni spojevi, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, optimizacija} }
@article{article, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija and \v{S}afranko, Silvija and Bogadi, Dora and Aladi\'{c}, Krunoslav and Joki\'{c}, Stela}, year = {2022}, pages = {699-709}, DOI = {10.15255/KUI.2022.023}, keywords = {citrus peel, phenolic compounds, high-voltage electric discharge, optimization}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2022.023}, volume = {71}, number = {11/12}, issn = {0022-9830}, title = {Intensification of polyphenols extraction from mandarin peel by high voltage electric discharge: Effect of process parameters and optimization}, keyword = {citrus peel, phenolic compounds, high-voltage electric discharge, optimization} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font