Pregled bibliografske jedinice broj: 1207156
Proizvodno ekonomski pokazatelji u tovu brojlera
Proizvodno ekonomski pokazatelji u tovu brojlera // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Antunović, Zvonko ; Majić, Ivana (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 157-161 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1207156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodno ekonomski pokazatelji u tovu brojlera
(Production and economic indicators in broiler fattening)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Igor ; Jelić Milković, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ Antunović, Zvonko ; Majić, Ivana - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 157-161
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
brojleri ; proizvodna efikasnost ; ekonomska efikasnost ; Ross 308
(broilers ; trait efficiency ; economic efficiency ; Ross 308)
Sažetak
Cilj rada bio je vrednovanje utjecaja različitih hranidbenih tretmana u tovu brojlera na efikasnost primijenjene hranidbe. U istraživanju su upotrjebljeni Ross 308 pilići (N=120) koji su bili podijeljeni u 4 skupine. Hranidbeni tretmani razlikovali su se u finišer smjesama koje su osim ostalih krmiva sadržavale i 5% ulja i to: T1 suncokretovo, T2 sojino, T3 repičino i T4 laneno ulje. Smjese su bile izbalansirane na razini 20 % sirovih proteina i 13, 5 MJ Kg/Me. Sve skupine pilića nalazile su se u istom peradnjaku a hranjene i napajanje bilo je ad libitum. U radu su istraženi proizvodno ekonomski pokazatelji: Indeks proizvodne efikasnosti (PEI), Europski brojlerski indeks (EBI), Indeks ekonomske efikasnosti (EEI) i indeks troškova hrane (CIF). Efikasnost proizvodnih indeksa bila je sljedeća (PEI i EBI): T1 363 i 351, T2 347 i 335, T3 362 i 351 i T4 367 i 359. PEI pokazatelji ovisili su u većoj mjeri o završnoj masi brojlera i konverziji hrane. Vrijednosti EBI slijedile su vrijednosti PEI pokazatelja. Za komparaciju produktivnosti performansi više tretmana (skupina) brojlera prikladni su PEI i EBI pokazatelji. Ekonomska efikasnost i troškovi hrane mogu se prikazati pomoću vrijednosti EEI i CIF pokazatelja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek