Pregled bibliografske jedinice broj: 1207034
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1207034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina
(Formulation of functional edible films enriched with polyphenolic extracts of secondary plant materials)
Autori
Antolić, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2022
Stranica
47
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
antioksidansi ; biljni proteini ; jestivi filmovi ; polifenoli ; sekundarne biljne sirovine
(antioxidants ; edible films ; plant proteins ; polyphenols ; secondary plant materials)
Sažetak
Godišnje se na svjetskoj razini proizvodi velika količina sekundarnih biljnih sirovina, što za prehrambenu industriju predstavlja veliki izazov u smislu kružnog gospodarstva i njihove valorizacije. Cilj ovog rada bio je analizirati polifenolni sastav ekstrakata šest sekundarnih biljnih sirovina (kora banane, ljuska luka, ljuska oraha, ljuska kakovog zrna, mahuna graška, kora cikle) te polifenolne ekstrakte istih primijeniti u formulacijama jestivih filmova uz dodatak biljnih proteina (riža, kikiriki, bundeva). Za karakterizaciju polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata korištene su spektrofotometrijske metode i metoda tekućinske kromatografije visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kreirano je 28 funkcionalnih jestivih filmova za čiju je karakterizaciju korištena ista metodologija kao i za ekstrakte, a dodatno su određene i njihove fizikalne karakteristike (debljina, boja, tekstura). Najbolja bioaktivna svojstva pokazao je ekstrakt kore banane, kao i jestivi film formuliran s tim ekstraktom. Dodatak proteina kikirikija značajno je povećao udio polifenola i antioksidacijska svojstva filma baziranog na ekstraktu kore cikle. Sve ispitivane sekundarne biljne sirovine pokazale su se kao dobri izvori specifičnih polifenolnih spojeva i kao takve imaju značajan potencijal za širu primjenu u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb