Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207034

Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina


Antolić, Mihaela
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1207034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina
(Formulation of functional edible films enriched with polyphenolic extracts of secondary plant materials)

Autori
Antolić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2022

Stranica
47

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
antioksidansi ; biljni proteini ; jestivi filmovi ; polifenoli ; sekundarne biljne sirovine
(antioxidants ; edible films ; plant proteins ; polyphenols ; secondary plant materials)

Sažetak
Godišnje se na svjetskoj razini proizvodi velika količina sekundarnih biljnih sirovina, što za prehrambenu industriju predstavlja veliki izazov u smislu kružnog gospodarstva i njihove valorizacije. Cilj ovog rada bio je analizirati polifenolni sastav ekstrakata šest sekundarnih biljnih sirovina (kora banane, ljuska luka, ljuska oraha, ljuska kakovog zrna, mahuna graška, kora cikle) te polifenolne ekstrakte istih primijeniti u formulacijama jestivih filmova uz dodatak biljnih proteina (riža, kikiriki, bundeva). Za karakterizaciju polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata korištene su spektrofotometrijske metode i metoda tekućinske kromatografije visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kreirano je 28 funkcionalnih jestivih filmova za čiju je karakterizaciju korištena ista metodologija kao i za ekstrakte, a dodatno su određene i njihove fizikalne karakteristike (debljina, boja, tekstura). Najbolja bioaktivna svojstva pokazao je ekstrakt kore banane, kao i jestivi film formuliran s tim ekstraktom. Dodatak proteina kikirikija značajno je povećao udio polifenola i antioksidacijska svojstva filma baziranog na ekstraktu kore cikle. Sve ispitivane sekundarne biljne sirovine pokazale su se kao dobri izvori specifičnih polifenolnih spojeva i kao takve imaju značajan potencijal za širu primjenu u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Mihaela
Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Antolić, M. (2022) 'Formulacija funkcionalnih jestivih filmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Mihaela}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {antioksidansi, biljni proteini, jestivi filmovi, polifenoli, sekundarne biljne sirovine}, title = {Formulacija funkcionalnih jestivih filmova oboga\'{c}enih polifenolnim ekstraktima sekundarnih biljnih sirovina}, keyword = {antioksidansi, biljni proteini, jestivi filmovi, polifenoli, sekundarne biljne sirovine}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Mihaela}, year = {2022}, pages = {47}, keywords = {antioxidants, edible films, plant proteins, polyphenols, secondary plant materials}, title = {Formulation of functional edible films enriched with polyphenolic extracts of secondary plant materials}, keyword = {antioxidants, edible films, plant proteins, polyphenols, secondary plant materials}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font