Pregled bibliografske jedinice broj: 1206855
Soja kao alergen u različitim vrstama namirnica
Soja kao alergen u različitim vrstama namirnica, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1206855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Soja kao alergen u različitim vrstama namirnica
(Soy as an allergen in different types of food)
Autori
Džakula, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
soja, alegije, imunološke rekacije, alergeni
(soy, allergies, immune reactions, allergens)
Sažetak
U ovom radu opisana su svojstva soje, njezina nutritivna svojstva, utjecaj na zdravlje i alergijske reakcije koje soja može izazvati. Također, u radu su istaknuta pozitivna svojstva soje kao zdrave namirnice, ali i negativan utjecaj na zdravlje ljudi, budući da predstavlja alergen u hrani. Soja je biljka koja je bogata proteinima i koja se koristi za prehranu ljudi. Također, koristi se u proizvodnji velikog broja namirnica. Simptomi i znakovi alergije na soju su blagi kao što su osip i svrbež u ustima. Kod većine osoba, alergija na soju je neugodna, ali nema ozbiljne posljedice. Ostali simptomi mogu biti otežano disanje, bolovi u trbuhu, mučnina i crvenilo na koži.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija