Pregled bibliografske jedinice broj: 1206707
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1206707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19
(Characteristics of nutritional counseling done by family physicians during the COVID-19 pandemic)
Autori
Marić, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.07
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Miškulin, Ivan
Ključne riječi
COVID-19 ; kronične nezarazne bolesti ; liječnici obiteljske medicine ; obiteljska medicina ; prehrana ; prevencija ; savjetovanje
(counseling ; COVID-19 ; chronic diseases ; family physicians ; family practice ; nutrition ; prevention)
Sažetak
CILJEVI ISTRAŽIVANJA: Ciljevi ovog istraživanja bili su ispitati mišljenja liječnika obiteljske medicine (LOM) o ulozi pravilne prehrane na zdravlje pojedinca, istražiti praksu savjetovanja o prehrani kod LOM-a prije i tijekom pandemije te ocijeniti postoji li povezanost između promatranih varijabli. USTROJ STUDIJE: Presječna studija. ISPITANICI I METODE: U istraživanje je bilo uključeno 100 LOM na području Istočne Hrvatske koji su bili u radnom odnosu u razdoblju od 7. veljače 2022. do 17. ožujka 2022. Istraživanje je provedeno pomoću anonimnog anketnog upitnika sastavljenog od 26 pitanja. REZULTATI: Provedenim istraživanjem utvrđena su uglavnom pozitivna mišljenja LOM o ulozi pravilne prehrane na zdravlje pacijenata. Utvrđene su razlike u mišljenju među ispitanicima s obzirom na njihova socioekonomska i sociodemografska obilježja. LOM u većoj mjeri provode savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu s pacijentima. Tijekom pandemije COVID-19, LOM značajno su manje pacijenata uz ostale zdravstvene savjete savjetovali i o zdravom načinu prehrane u odnosu na vrijeme prije pandemije. ZAKLJUČAK: Provedenim istraživanjem o obilježjima savjetovanja o prehrani LOM tijekom pandemije COVID-19 većina LOM provodi savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu, iako tijekom pandemije COVID-19 u značajno manjoj mjeri. Liječnici imaju pozitivna mišljenja o važnosti i ulozi zdrave prehrane, te su mišljenja kako je nepravilna prehrana jedan od značajnijih rizičnih čimbenika koji može utjecati na nastanak i razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Kao najznačajnije prepreke u provođenju savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu ističu nedostatak vremena, nesuradljivost pacijenata i nedostatak edukacije vezane uz prehranu, stoga je potrebno omogućiti liječnicima dodatno obrazovanje iz navedenog područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita