Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206707

Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19


Marić, Helena
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1206707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19
(Characteristics of nutritional counseling done by family physicians during the COVID-19 pandemic)

Autori
Marić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.07

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Miškulin, Ivan

Ključne riječi
COVID-19 ; kronične nezarazne bolesti ; liječnici obiteljske medicine ; obiteljska medicina ; prehrana ; prevencija ; savjetovanje
(counseling ; COVID-19 ; chronic diseases ; family physicians ; family practice ; nutrition ; prevention)

Sažetak
CILJEVI ISTRAŽIVANJA: Ciljevi ovog istraživanja bili su ispitati mišljenja liječnika obiteljske medicine (LOM) o ulozi pravilne prehrane na zdravlje pojedinca, istražiti praksu savjetovanja o prehrani kod LOM-a prije i tijekom pandemije te ocijeniti postoji li povezanost između promatranih varijabli. USTROJ STUDIJE: Presječna studija. ISPITANICI I METODE: U istraživanje je bilo uključeno 100 LOM na području Istočne Hrvatske koji su bili u radnom odnosu u razdoblju od 7. veljače 2022. do 17. ožujka 2022. Istraživanje je provedeno pomoću anonimnog anketnog upitnika sastavljenog od 26 pitanja. REZULTATI: Provedenim istraživanjem utvrđena su uglavnom pozitivna mišljenja LOM o ulozi pravilne prehrane na zdravlje pacijenata. Utvrđene su razlike u mišljenju među ispitanicima s obzirom na njihova socioekonomska i sociodemografska obilježja. LOM u većoj mjeri provode savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu s pacijentima. Tijekom pandemije COVID-19, LOM značajno su manje pacijenata uz ostale zdravstvene savjete savjetovali i o zdravom načinu prehrane u odnosu na vrijeme prije pandemije. ZAKLJUČAK: Provedenim istraživanjem o obilježjima savjetovanja o prehrani LOM tijekom pandemije COVID-19 većina LOM provodi savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu, iako tijekom pandemije COVID-19 u značajno manjoj mjeri. Liječnici imaju pozitivna mišljenja o važnosti i ulozi zdrave prehrane, te su mišljenja kako je nepravilna prehrana jedan od značajnijih rizičnih čimbenika koji može utjecati na nastanak i razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Kao najznačajnije prepreke u provođenju savjetovanja o prehrani u svom svakodnevnom radu ističu nedostatak vremena, nesuradljivost pacijenata i nedostatak edukacije vezane uz prehranu, stoga je potrebno omogućiti liječnicima dodatno obrazovanje iz navedenog područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Miškulin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Helena
Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
Marić, H. (2022) 'Obilježja savjetovanja o prehrani liječnika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Helena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {COVID-19, kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, lije\v{c}nici obiteljske medicine, obiteljska medicina, prehrana, prevencija, savjetovanje}, title = {Obilje\v{z}ja savjetovanja o prehrani lije\v{c}nika obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19}, keyword = {COVID-19, kroni\v{c}ne nezarazne bolesti, lije\v{c}nici obiteljske medicine, obiteljska medicina, prehrana, prevencija, savjetovanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Helena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {counseling, COVID-19, chronic diseases, family physicians, family practice, nutrition, prevention}, title = {Characteristics of nutritional counseling done by family physicians during the COVID-19 pandemic}, keyword = {counseling, COVID-19, chronic diseases, family physicians, family practice, nutrition, prevention}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font