Pregled bibliografske jedinice broj: 1206609
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja srednje i južne Dalmacije
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja srednje i južne Dalmacije, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike
(Juniperus deltoides) s područja srednje i južne
Dalmacije
(Chemical composition of Juniperus deltoides from
central and southern Dalmatia)
Autori
Krog, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Juniperus deltoides ; šmrika ; kemijski sastav
(Juniperus deltoides ; šmrika ; chemical composition)
Sažetak
Juniperus deltoides jedna je od najnovijih vrsta koja je nedavno uvrštena u rod Juniperus. Juniperus deltoides ili šmrika grmolika je biljka rasprostranjena po hrvatskom pirobalju. Cilj rada bio je odrediti udjele vode, šećera, proteina, masti, pepela i celuloze koji su zastupljeni u bobuljastim češerima šmrike. Korištene su različite analitičke metode kao što su sušenje kojim se određivao udio vode, postupci karbonizacije i mineralizacije za određivanje udjela pepela, Kjeldahlov postupak za određivanje udjela proteina, gravimetrijski postupak za određivanje udjela ukupnog inverta odnosno šećera, Soxhletov postupak kojim se određivao udio ukupnih masti te Kürschnerov i Hanakov postupak za određivanje udjela celuloze, a ukupno se analiziralo 13 uzoraka. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako bobuljasti češeri šmrike sadrže najviše vode i šećera, a najmanje proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam