Pregled bibliografske jedinice broj: 1206606
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.
(Chemical composition of bilberry – season 2020.)
Autori
Cišper, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
24
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
obična borovnica ; kemijski sastav
(bilberry ; chemical composition)
Sažetak
U ovom završnom radu određivan je kemijski sastav običnih borovnica (Vaccinium myrtillus L.) u 14 uzoraka s tri lokacije u Primorsko-goranskoj županiji, Republika Hrvatska. Određen je udio vode, mineralnog ostatka (pepela), proteina, masti, celuloze i šećera. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoji li značajna razlika u udjelima pojedinih sastojaka u sakupljenim uzorcima te usporedba dobivenih rezultata s podacima iz sličnih istraživanja. Prosječni maseni udio vode dobiven analizom je 84, 86 %, maseni udio mineralnog ostatka (pepela) 0, 19 %, maseni udio proteina 1, 03 %, maseni udio masti 0, 16 % te maseni udio celuloze 1, 11 %. Udio šećera izražen je kao razlika ukupnog udjela sastojaka (100 %) i zbroja udjela svih analiziranih sastojaka. Statističkom obradom nisu zabilježena značajna odstupanja u udjelima sastojaka u uzorcima različitih lokaliteta kao ni značajna odstupanja usporedbom s rezultatima drugih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam