Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206606

Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.


Cišper, Lara
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1206606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.
(Chemical composition of bilberry – season 2020.)

Autori
Cišper, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
24

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
obična borovnica ; kemijski sastav
(bilberry ; chemical composition)

Sažetak
U ovom završnom radu određivan je kemijski sastav običnih borovnica (Vaccinium myrtillus L.) u 14 uzoraka s tri lokacije u Primorsko-goranskoj županiji, Republika Hrvatska. Određen je udio vode, mineralnog ostatka (pepela), proteina, masti, celuloze i šećera. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoji li značajna razlika u udjelima pojedinih sastojaka u sakupljenim uzorcima te usporedba dobivenih rezultata s podacima iz sličnih istraživanja. Prosječni maseni udio vode dobiven analizom je 84, 86 %, maseni udio mineralnog ostatka (pepela) 0, 19 %, maseni udio proteina 1, 03 %, maseni udio masti 0, 16 % te maseni udio celuloze 1, 11 %. Udio šećera izražen je kao razlika ukupnog udjela sastojaka (100 %) i zbroja udjela svih analiziranih sastojaka. Statističkom obradom nisu zabilježena značajna odstupanja u udjelima sastojaka u uzorcima različitih lokaliteta kao ni značajna odstupanja usporedbom s rezultatima drugih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cišper, Lara
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cišper, L. (2022) 'Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ci\v{s}per, Lara}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {obi\v{c}na borovnica, kemijski sastav}, title = {Kemijski sastav obi\v{c}ne borovnice – sezona 2020.}, keyword = {obi\v{c}na borovnica, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ci\v{s}per, Lara}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {bilberry, chemical composition}, title = {Chemical composition of bilberry – season 2020.}, keyword = {bilberry, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font