Pregled bibliografske jedinice broj: 1206499
Usporedba karakteristika i učinaka EAT-Lancet, nordijske, paleolitičke i protuupalne preh-rane na zdravlje čovjeka
Usporedba karakteristika i učinaka EAT-Lancet, nordijske, paleolitičke i protuupalne preh-rane na zdravlje čovjeka, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba karakteristika i učinaka EAT-Lancet, nordijske, paleolitičke i protuupalne preh-rane na zdravlje čovjeka
(Comparison of characteristics and effects of EAT-Lancet, Nordic, paleolithic and
anti-inflammatory diet on human health)
Autori
Drobac, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
37
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
: EAT-Lancet prehrana, nordijska prehrana, paleolitička prehrana, protuupalna prehrana
(EAT-Lancet diet, Nordic diet, paleolithic diet, anti-inflammatory diet)
Sažetak
Tema ovog završnog rada usporedba je EAT-Lancet, nordijske, paleolitičke i protuupalne prehrane na temelju karakteristika poput (ne)dozvoljene hrane koje mogu rezultirati određenim pozitivnim i/ili negativnim učincima po zdravlje čovjeka. Opisani su i indeksi za procjenu kvalitete prehrane kao neizostavni alat za procjenu prehrambenih navika i učinaka pojedinih prehrambenih komponenti na zdravstveno stanje ljudi. Cilj rada bio je prezentirati potencijal ovih odabranih načina prehrane u prevenciji i/ili dijetoterapiji kod određenih bolesti poput pretilosti, gastrointestinalnih i kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa II te može li se za pojedine zdravstvene okolnosti reći da je jedan bolji od drugog. Zaključci navode kako EAT-Lancet prehrana ima mogućnost globalne primjene, a protuupalna prehrana, između ostalog i zbog podneblja, je vjerojatno provediva u Hrvatskoj. EAT-Lancet prehrana također daje rezultate u liječenju dijabetesa tipa II i smanjenju rizika od smrtnosti, paleolitička prehrana uglavnom ima pozitivne kratkoročne učinke, a nordijska i protuupalna prehrana trenutno pokazuju dugoročne učinke na sva navedena zdravstvena stanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)