Pregled bibliografske jedinice broj: 120645
Primjena kontrole sastojaka mlijeka u očuvanju zdravlja i povećanju produktivnosti mlječnih krava
Primjena kontrole sastojaka mlijeka u očuvanju zdravlja i povećanju produktivnosti mlječnih krava // IV.Srednjeuropski bujatrički kongres, Zbornik radova / Prof. dr. sc. Josip Kos (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska veterinarska komora, 2003. str. 315-320 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 120645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kontrole sastojaka mlijeka u očuvanju zdravlja i povećanju produktivnosti mlječnih krava
(Sustainable health and better productivity through the assessment of components of milk produced by dairy cows)
Autori
Poljičak-Milas, Nina ; Marenjak, Terezija Silvija ; Lojkić, Mirko ; Benić, Miroslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
IV.Srednjeuropski bujatrički kongres, Zbornik radova
/ Prof. dr. sc. Josip Kos - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska veterinarska komora, 2003, 315-320
Skup
IV. Srednjeuropski bujatrički kongres
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.04.2003. - 27.04.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
krave; zdravlje; produktivnost; sastojci mlijeka
(cows; health; productivity; milk components)
Sažetak
Utvrđena je mliječnost, sadržaj proteina i masti, koncentracija ureje te broj somatskih stanica u mlijeku 81 krave simentalske pasmine na osam obiteljskih farmi s područja Zagrebačke županije. U skladu s dobivenim rezultatima mjerenih biokemijskih pokazatelja u mlijeku učinjena je blaga korekcija sastava obroka, prema mogućnostima farmera. Mjerenja biokemijskih parametara u mlijeku ponovljena su četiri mjeseca nakon učinjene korekcije obroka. Utvrđen je određen porast dnevne proizvodnje mlijeka, lagani porast sadržaja proteina, lagani pad postotka masti, te značajan pad koncentracije ureje u mlijeku u odnosu na prvo mjerenje. Zabilježeni pomaci vrijednosti biokemijskih parametara u mlijeku upućuju nas da je došlo do boljeg iskorištavanja hranjivih sastojaka obroka, naročito sirovog proteina. Možemo zaključiti da redovito mjerenje pojedinih sastojaka mlijeka i njihove međuovisnosti može pomoći u kontroli režima hranidbe na mliječnim farmama, te uputiti na grube pogreške u hranidbenom procesu. Premda zabilježeni pozitivni pomaci vrijednosti biokemijskih parametara u mlijeku nisu bili statistički značajni, očekujemo da će nastavak započetog programa sustavne kontrole mliječnih krava iznjedriti daljnje pozitivne pomake u proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Terezija Silvija Marenjak
(autor)
Nina Poljičak-Milas
(autor)
Miroslav Benić
(autor)
Mirko Lojkić
(autor)