Pregled bibliografske jedinice broj: 1206250
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića // 57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 452-456 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1206250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića
(Anserine - functional ingredient in chicken meat)
Autori
Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Kralik, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 452-456
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pilići ; mišići prsa ; mišići zabataka ; amino kiseline
(chickens ; breast muscles ; thigh muscles ; amino acids)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti obogaćivanje pilećeg mesa anserinom pri uporabi smjesa s dodatcima ß- alanina, L-histidina i magnezijevog oksida (MgO). Istraživanje je provedeno na 120 Cobb 500 tovnih pilića koji su bili podjeljeni u 4 pokusne skupine. Do 21. dana pilići su hranjeni starter smjesom komercijalnog sastava, a od 22.-42. dana finišer smjesama i to: P1=kontrolna skupina bez dodatka amino kiselina i MgO ; P2=0, 5% ß- alanina+0, 24% MgO ; P3=0, 25% L-histidina+0, 24% MgO i P4=0, 20% ß-alanina+ 0, 10% L-histidina+0, 24% MgO. Obradom podataka utvrđeno je da hranidbeni tretmani kao i interakcija tretmana i vrste tkiva nisu utjecali na deponiranje anserina (P>0, 05) u mišićno tkivo. Međutim, ustanovljena je statistički visoko značajna razlika u koncentracijama anserina između mišića prsa i zabataka (P<0, 001). Iako razlika između hranidbenih tretmana u sadržaju anserina u mišićnom tkivu prsa nije bila statistički značajna, rezultati upućuju da se dodatkom amino kiselina ß-alanina i L-histidina u smjese za tovne piliće, može utjecati na sadržaj anserin u prsnom mišićnom tkivu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Zlata Kralik
(autor)
Olivera Galović
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)