Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206250

Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića


Kralik, Gordana; Košević, Manuela; Galović, Olivera; Kralik, Zlata
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića // 57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 452-456 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1206250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića
(Anserine - functional ingredient in chicken meat)

Autori
Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Kralik, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 452-456

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pilići ; mišići prsa ; mišići zabataka ; amino kiseline
(chickens ; breast muscles ; thigh muscles ; amino acids)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti obogaćivanje pilećeg mesa anserinom pri uporabi smjesa s dodatcima ß- alanina, L-histidina i magnezijevog oksida (MgO). Istraživanje je provedeno na 120 Cobb 500 tovnih pilića koji su bili podjeljeni u 4 pokusne skupine. Do 21. dana pilići su hranjeni starter smjesom komercijalnog sastava, a od 22.-42. dana finišer smjesama i to: P1=kontrolna skupina bez dodatka amino kiselina i MgO ; P2=0, 5% ß- alanina+0, 24% MgO ; P3=0, 25% L-histidina+0, 24% MgO i P4=0, 20% ß-alanina+ 0, 10% L-histidina+0, 24% MgO. Obradom podataka utvrđeno je da hranidbeni tretmani kao i interakcija tretmana i vrste tkiva nisu utjecali na deponiranje anserina (P>0, 05) u mišićno tkivo. Međutim, ustanovljena je statistički visoko značajna razlika u koncentracijama anserina između mišića prsa i zabataka (P<0, 001). Iako razlika između hranidbenih tretmana u sadržaju anserina u mišićnom tkivu prsa nije bila statistički značajna, rezultati upućuju da se dodatkom amino kiselina ß-alanina i L-histidina u smjese za tovne piliće, može utjecati na sadržaj anserin u prsnom mišićnom tkivu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Olivera Galović (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Košević, Manuela; Galović, Olivera; Kralik, Zlata
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića // 57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 452-456 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, G., Košević, M., Galović, O. & Kralik, Z. (2022) Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Galovi\'{c}, Olivera and Kralik, Zlata}, year = {2022}, pages = {452-456}, keywords = {pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}i prsa, mi\v{s}i\'{c}i zabataka, amino kiseline}, title = {Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pili\'{c}a}, keyword = {pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}i prsa, mi\v{s}i\'{c}i zabataka, amino kiseline}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Galovi\'{c}, Olivera and Kralik, Zlata}, year = {2022}, pages = {452-456}, keywords = {chickens, breast muscles, thigh muscles, amino acids}, title = {Anserine - functional ingredient in chicken meat}, keyword = {chickens, breast muscles, thigh muscles, amino acids}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font