Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206146

Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja


Kos, Ivica; Širić, Ivan; Vnučec, Ivan; Špehar Dolenčić, Iva; Bedeković, Dalibor; Jüzl, Miroslav; Langová, Radka; Bendelja Ljoljić, Darija; Mioković, Andrija
Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja // Zbornik radova s 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 477-482 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1206146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja
(Physical and sensory changes of fresh pork loin during ageing)

Autori
Kos, Ivica ; Širić, Ivan ; Vnučec, Ivan ; Špehar Dolenčić, Iva ; Bedeković, Dalibor ; Jüzl, Miroslav ; Langová, Radka ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Mioković, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova s 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 477-482

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinjski kare ; pH ; boja ; kalo ; senzorska analiza
(pork loin ; pH ; weight loss ; colour ; sensory analysis)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj trajanja zrenja (7 i 14 dana) na fizikalne i senzorske karakteristike svinjskog karea. Istraživanjem je utvrđeno značajno povećanje pH vrijednosti svinjskog karea nakon 7 i 14 dana mokrog zrenja u odnosu na početnu vrijednost. Pri kraćem zrenju utvrđeno je povećanje vrijednosti svih pokazatelja boje u odnosu na vrijednost s početka zrenja. Kalo zrenja bilo je ujednačeno bez obzira na trajanje, ali je nakon odmrzavanja najveće kalo utvrđeno kod skupine s najdužim zrenjem. Najveće kalo toplinske obrade utvrđeno je kod skupine bez zrenja, a najmanje kod skupine s najdužim zrenjem. Ustanovljeno je da su promjene teksture i okusa najvažnije senzorske promjene uzrokovane zrenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ivica; Širić, Ivan; Vnučec, Ivan; Špehar Dolenčić, Iva; Bedeković, Dalibor; Jüzl, Miroslav; Langová, Radka; Bendelja Ljoljić, Darija; Mioković, Andrija
Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja // Zbornik radova s 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 477-482 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kos, I., Širić, I., Vnučec, I., Špehar Dolenčić, I., Bedeković, D., Jüzl, M., Langová, R., Bendelja Ljoljić, D. & Mioković, A. (2022) Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova s 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kos, Ivica and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Vnu\v{c}ec, Ivan and \v{S}pehar Dolen\v{c}i\'{c}, Iva and Bedekovi\'{c}, Dalibor and J\"{u}zl, Miroslav and Langov\'{a}, Radka and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Miokovi\'{c}, Andrija}, year = {2022}, pages = {477-482}, keywords = {svinjski kare, pH, boja, kalo, senzorska analiza}, title = {Fizikalne i senzorske promjene svje\v{z}eg svinjskog karea tijekom zrenja}, keyword = {svinjski kare, pH, boja, kalo, senzorska analiza}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Ivica and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Vnu\v{c}ec, Ivan and \v{S}pehar Dolen\v{c}i\'{c}, Iva and Bedekovi\'{c}, Dalibor and J\"{u}zl, Miroslav and Langov\'{a}, Radka and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Miokovi\'{c}, Andrija}, year = {2022}, pages = {477-482}, keywords = {pork loin, pH, weight loss, colour, sensory analysis}, title = {Physical and sensory changes of fresh pork loin during ageing}, keyword = {pork loin, pH, weight loss, colour, sensory analysis}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font