Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205905

Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice


Galović, Olivera; Košević, Manuela; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1205905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice
(Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture)

Autori
Galović, Olivera ; Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 15-16

Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ekstrakcija masti ; Soxhlet ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; plinska kromatografija ; profil masnih kiselina
(fat extraction ; Soxhlet extraction ; ultrasound assisted extraction ; gas chromatography ; fatty acid profile)

Sažetak
Ekstrakcija masti i određivanje profila masnih kiselina jedna je od važnijih analiza prema kojima se određuje kvaliteta hrane za nesilice i jaja. Standardna metoda ekstrakcije masti iz hrane za nesilice je Soxhlet ekstrakcija koja je dugotrajna, zamorna i nastaje relativno velika količina organskog otpada što ima za posljedicu povećanje troškova ekstrakcije i analize. Zbog svega navedenog potreba za unaprjeđenjem postupka ekstrakcije odnosno smanjenje količine organskog otpada i skraćivanje vremena trajanja ekstrakcije je od iznimne važnosti. Na 6 uzoraka hrane za nesilice primijenjene su standardna metoda ekstrakcije Soxhlet ekstrakcija (SE) i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom – direktna ultrazvučna ekstrakcija (DUE) i indirektna ultrazvučna ekstrakcija (IUE), a dobiveni rezultati su uspoređeni. Najkraće vrijeme ekstrakcije je DUE 10 min., IUE 120 min. dok je SE 480 min. Udio masti u uzorcima hrane za nesilice kretao se u rasponu 5, 2-6, 4 % za IUE, 3, 97-4, 3 % za DUE a za SE 3, 72- 7, 9 %. Profil masnih kiselina pomoću plinske kromatografije određen je nakon što su ekstrahirani triacilgliceroli prevedeni u metilne estere masnih kiselina uz BF3 u metanolu kao katalizatorom. Najviše masnih kiselina određeno je u uzorcima koji su ekstrahirani DUE i IUE – ukupno 22, u uzorcima ekstrahiranima SE određeno je 15. Od značajnih masnih kiselina (SFA, MUFA, PUFA n-3, PUFA n-6) najviše ih je određeno nakon DUE i IUE (9), dok ih je nakon SE određeno 5.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Olivera Galović (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galović, Olivera; Košević, Manuela; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Galović, O., Košević, M., Kralik, Z. & Kralik, G. (2022) Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Olivera and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana}, year = {2022}, pages = {15-16}, keywords = {ekstrakcija masti, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, plinska kromatografija, profil masnih kiselina}, title = {Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice}, keyword = {ekstrakcija masti, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, plinska kromatografija, profil masnih kiselina}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Galovi\'{c}, Olivera and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana}, year = {2022}, pages = {15-16}, keywords = {fat extraction, Soxhlet extraction, ultrasound assisted extraction, gas chromatography, fatty acid profile}, title = {Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture}, keyword = {fat extraction, Soxhlet extraction, ultrasound assisted extraction, gas chromatography, fatty acid profile}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font