Pregled bibliografske jedinice broj: 1205905
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 15-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice
(Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture)
Autori
Galović, Olivera ; Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 15-16
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ekstrakcija masti ; Soxhlet ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; plinska kromatografija ; profil masnih kiselina
(fat extraction ; Soxhlet extraction ; ultrasound assisted extraction ; gas chromatography ; fatty acid profile)
Sažetak
Ekstrakcija masti i određivanje profila masnih kiselina jedna je od važnijih analiza prema kojima se određuje kvaliteta hrane za nesilice i jaja. Standardna metoda ekstrakcije masti iz hrane za nesilice je Soxhlet ekstrakcija koja je dugotrajna, zamorna i nastaje relativno velika količina organskog otpada što ima za posljedicu povećanje troškova ekstrakcije i analize. Zbog svega navedenog potreba za unaprjeđenjem postupka ekstrakcije odnosno smanjenje količine organskog otpada i skraćivanje vremena trajanja ekstrakcije je od iznimne važnosti. Na 6 uzoraka hrane za nesilice primijenjene su standardna metoda ekstrakcije Soxhlet ekstrakcija (SE) i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom – direktna ultrazvučna ekstrakcija (DUE) i indirektna ultrazvučna ekstrakcija (IUE), a dobiveni rezultati su uspoređeni. Najkraće vrijeme ekstrakcije je DUE 10 min., IUE 120 min. dok je SE 480 min. Udio masti u uzorcima hrane za nesilice kretao se u rasponu 5, 2-6, 4 % za IUE, 3, 97-4, 3 % za DUE a za SE 3, 72- 7, 9 %. Profil masnih kiselina pomoću plinske kromatografije određen je nakon što su ekstrahirani triacilgliceroli prevedeni u metilne estere masnih kiselina uz BF3 u metanolu kao katalizatorom. Najviše masnih kiselina određeno je u uzorcima koji su ekstrahirani DUE i IUE – ukupno 22, u uzorcima ekstrahiranima SE određeno je 15. Od značajnih masnih kiselina (SFA, MUFA, PUFA n-3, PUFA n-6) najviše ih je određeno nakon DUE i IUE (9), dok ih je nakon SE određeno 5.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Zlata Kralik
(autor)
Olivera Galović
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)