Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205893

Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.


Čvrljak, Marko
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1205893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.
(Chemical composition of hazelnuts from season 2020.)

Autori
Čvrljak, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.03

Godina
2022

Stranica
43

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
lješnjak ; kemijski sastav
(hazelnut ; chemical composition)

Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav 21 sorte lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima drugih znanstvenih radova. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 1, 99 % do 3, 06 %, maseni udio pepela od 2, 0 % do 2, 74 %, maseni udio masti od 59, 0 % do 74, 36 %, maseni udio proteina od 10, 28 % do 15, 91 % te udio ugljikohidrata od 9, 45 % do 21, 48 %. Utvrđena su podudaranja u odnosu na rezultate drugih radova, ali i razlike koje se mogu obrazložiti brojnim faktorima poput geografskog podrijetla, različite sorte, klime, poljoprivredne tehnike uzgoja, vrste tla, smještaja voćnjaka, načina upravljanja i skladištenja plodova i slično.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čvrljak, Marko
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čvrljak, M. (2022) 'Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}vrljak, Marko}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {lje\v{s}njak, kemijski sastav}, title = {Kemijski sastav lje\v{s}njaka iz sezone 2020.}, keyword = {lje\v{s}njak, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}vrljak, Marko}, year = {2022}, pages = {43}, keywords = {hazelnut, chemical composition}, title = {Chemical composition of hazelnuts from season 2020.}, keyword = {hazelnut, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font