Pregled bibliografske jedinice broj: 1205893
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.
(Chemical composition of hazelnuts from season 2020.)
Autori
Čvrljak, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.03
Godina
2022
Stranica
43
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
lješnjak ; kemijski sastav
(hazelnut ; chemical composition)
Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav 21 sorte lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima drugih znanstvenih radova. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 1, 99 % do 3, 06 %, maseni udio pepela od 2, 0 % do 2, 74 %, maseni udio masti od 59, 0 % do 74, 36 %, maseni udio proteina od 10, 28 % do 15, 91 % te udio ugljikohidrata od 9, 45 % do 21, 48 %. Utvrđena su podudaranja u odnosu na rezultate drugih radova, ali i razlike koje se mogu obrazložiti brojnim faktorima poput geografskog podrijetla, različite sorte, klime, poljoprivredne tehnike uzgoja, vrste tla, smještaja voćnjaka, načina upravljanja i skladištenja plodova i slično.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija