Pregled bibliografske jedinice broj: 1205686
Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate, količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju u cekumu tovnih pilića
Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate, količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju u cekumu tovnih pilića // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2022, 108-109
Opatija, Hrvatska, 2022. str. 108-109 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak tanina kestena na proizvodne rezultate,
količinu bakterije E.coli u izmetu i fermentaciju
u cekumu tovnih pilića
(Influence of chestnut tannin on the production
traits, quantity of E.coli in faeces and caecal
fermentation in broiler chickens)
Autori
Ana Marija Kovač, Liča Lozica, Marko Dolenec, Emanuel Budicin, Diana Brozić, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Željko Gottstein, Kristina Starčević, Tomislav Mašek
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2022, 108-109
/ - , 2022, 108-109
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tanin kestena, E.coli, izmet, tovni pilići
(Chestnut tannin, E.coli, faeces, broiler chickens)
Sažetak
Hidrolizibilni tanini su kvalitetna alternativa antibioticima u proizvodnji peradi i značajni su za prevladavanje problema povezanih s razvojem bakterijske rezistencije. U istraživanju na 80 jednodnevnih muških pilića ispitan je učinak hranidbenog dodatka tanina (0, 75 g/kg) na mikrobiološke pokazatelje i fermentaciju u slijepom crijevu pilića. Primjena tanina kestena nije imala značajan učinak na tjelesnu masu i konverziju hrane kod pilića starih 42 dana u odnosu na kontrolne piliće. Dodatak tanina značajno je smanjio broj bakterija E. coli u cekumu (7x107 za kontrolnu skupinu i 5x106 za skupinu s dodatkom tanina). Također, izolati E. coli iz skupine s dodatkom tanina pripadali su manje patogenim filo-skupinama E. coli (A, B1, C i E). Ispitivanje fermentacije nije pokazalo značajno smanjenje ukupnog sadržaja nižih masnih kiselina u slijepom crijevu nakon dodavanja tanina. Dodatno, sadržaj maslačne kiseline, koja ima ključnu ulogu u zdravlju crijeva, nije se promijenio nakon dodavanja tanina. Rezultati su pokazali da dodatak kestenovog tanina u hranu za piliće tijekom tova značajno smanjuje broj bakterija E. coli u slijepom crijevu uz selekciju manje patogenih filo- skupina. Istovremeno, primjena tanina nema negativan učinak na proizvodne rezultate niti na koncentraciju ukupnih nižih masnih kiselina i maslačne kiseline. Temeljem navedenog tanini kestena predstavljaju obećavajuću alternativu antibioticima u proizvodnji peradi. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjele interakcije između tanina i različitih hranjivih tvari u probavnom sustavu te definirale odgovarajuće doze u normalnim i stresnim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Marija Kovač
(autor)
Kristina Starčević
(autor)
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Marko Dolenec
(autor)
Liča Lozica
(autor)
Željko Gottstein
(autor)
Diana Brozić
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)