Pregled bibliografske jedinice broj: 1205679
Funkcionalni dodaci u hranidbi životinja - gljive
Funkcionalni dodaci u hranidbi životinja - gljive // Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 54-55 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni dodaci u hranidbi životinja - gljive
(Functional supplements in animal nutrition - mushrooms)
Autori
Kiš, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 54-55
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
funkcionalni dodaci, nutaceutici, gljive, hrana za životinje
(functional supplements, nutaceuticals, mushrooms, animal feed)
Sažetak
Funkcionalni dodaci, odnosno, nutraceutici hrana su za životinje ili samo dio hrane koja životinji pruža određene zdravstvene benefite, uključujući prevenciju i liječenje bolesti, te preko animalnih proizvoda može pozitivno djelovati i na zdravlje ljudi. Osim cijelih biljaka i njihovih dijelova, te ekstrakata kao funkcionalni dodaci se koriste i gljive. Najviše se koriste pivarske, te jestive i ljekovite gljive. Bogate su glukanima, polisaharidima, polifenolima, triterpenima, ergosterolom, adenozinom i lakazama. Navedeni funkcionalni spojevi u organizmu djeluju kao antioksidansi, te su poznati protuupalni, antivirusni, antibakterijski, hepatoprobekterijski, hipolipemijski, antitrombotički, hipotenzivni i sinbiotički učinci gljiva. Kao takvi, funkcionalni dodaci hrani za životinje porijeklom od gljiva poboljšavaju zdravlje, te daju potencijalne koristi i pri uzgoju stoke. U dosadašnjim istraživanjima, funkcionalni dodaci od gljiva povećali su tjelesne mase i proizvodnju jaja u peradi, te dali brži rast, manju konverziju, manje bolesti, bolju stopu preživljavanja, povećan broj leukocita, smanjene razine kolesterola i glukoze u serumu, uz smanjenje broja bakterija u tovu svinja. Osim istraživanja dodavanja gljiva obrocima za monogastrične, malo je istraživanja na poligastričnim životinjama. Unatoč tome, najrecentnijim domaćim istraživanjima dodavanja gljiva obrocima za ovce utvrđen je pozitivan učinak gljiva na zdravlje i produktivnost životinja kao i na kvalitetu mesa i profil aroma. Temeljem navedenih rezultata istraživanja može se zaključiti da gljive kao funkcionalan dodatak hrani za životinje ima znanstveno dokazanu i primjenjivu vrijednost, kao prirodni promotor rasta, te može predstavljati komercijalno nov i inovativan proizvod u kreiranju funkcionalne hrana i za ljude.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Kiš
(autor)