Pregled bibliografske jedinice broj: 1205549
Imunoenzimske metode u analitici hrane
Imunoenzimske metode u analitici hrane, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imunoenzimske metode u analitici hrane
(Immunoenzyme methods in food analyses)
Autori
Osvald, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2021
Stranica
24
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
analitika hrane ; ELISA ; imunoenzimska metoda
(ELISA ; food analyses ; immunoenzyme method)
Sažetak
Imunoenzimske ELISA metode (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay ; ELISA) su vrlo raširene imunološke, odnosno imunokemijske metode koje, obzirom na visoku osjetljivost i selektivnost, u analitici uzoraka hrane omogućuju određivanje vrlo niskih koncentracija ciljanih analita. Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi, svoju primjenu u analitici hrane pronalaze u određivanju potencijalnih alergena, različitih kontaminanata i rezidua, a brojne su prednosti uporabe ELISA metoda u procjeni autentičnosti prehrambenih proizvoda. Usprkos određenim nedostacima, zbog svojih prednosti u odnosu na druge analitičke tehnike i metode, mogu pružiti koristan alat u svrhu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)