Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205544

Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020.


Mikulić, Nataša
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1205544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020.
(Quality parameters of different types of honey from the 2020 season)

Autori
Mikulić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.03

Godina
2022

Stranica
49

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
kriteriji sastava meda ; kvaliteta meda ; multiflorni med ; uniflorni med
(honey composition criteria ; honey quality ; multifloral honey ; unifloral honey)

Sažetak
Med je vrlo cijenjena i nutritivno vrijedna namirnica, koja u svrhu zaštite potrošača mora udovoljavati određenim kriterijima sastava. Tijekom ovog istraživanja analizirani su parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, kiselost, električna provodnost, maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze koji su potom uspoređeni s važećim Pravilnikom o medu. Analizirane su različite vrste meda (n = 41) kao što su medljikovac, cvjetni med, med od kestena, livadni med, med trušljike, med vriska, med amorfe, med mandarine, med vrbe, med divlje trešnje, šumski med, med lipice, te med kadulje, podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2020. Rezultati analiza pokazuju da propisane zahtjeve Pravilnika obzirom na vrijednost kiselosti, masenog udjela HMF-a i masenog udjela saharoze zadovoljavaju svi analizirani uzorci, dok propisane zahtjeve Pravilnika za maseni udio vode, električnu provodnost te maseni udio reducirajućih šećera ne zadovoljava 2, 44 %, 29, 27 %, odnosno 14, 63 % analiziranih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulić, Nataša
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mikulić, N. (2022) 'Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {kriteriji sastava meda, kvaliteta meda, multiflorni med, uniflorni med}, title = {Parametri kvalitete razli\v{c}itih vrsta meda iz sezone 2020.}, keyword = {kriteriji sastava meda, kvaliteta meda, multiflorni med, uniflorni med}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {honey composition criteria, honey quality, multifloral honey, unifloral honey}, title = {Quality parameters of different types of honey from the 2020 season}, keyword = {honey composition criteria, honey quality, multifloral honey, unifloral honey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font