Pregled bibliografske jedinice broj: 1205544
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020.
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone 2020., 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri kvalitete različitih vrsta meda iz sezone
2020.
(Quality parameters of different types of honey from
the 2020 season)
Autori
Mikulić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.03
Godina
2022
Stranica
49
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
kriteriji sastava meda ; kvaliteta meda ; multiflorni med ; uniflorni med
(honey composition criteria ; honey quality ; multifloral honey ; unifloral honey)
Sažetak
Med je vrlo cijenjena i nutritivno vrijedna namirnica, koja u svrhu zaštite potrošača mora udovoljavati određenim kriterijima sastava. Tijekom ovog istraživanja analizirani su parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, kiselost, električna provodnost, maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze koji su potom uspoređeni s važećim Pravilnikom o medu. Analizirane su različite vrste meda (n = 41) kao što su medljikovac, cvjetni med, med od kestena, livadni med, med trušljike, med vriska, med amorfe, med mandarine, med vrbe, med divlje trešnje, šumski med, med lipice, te med kadulje, podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2020. Rezultati analiza pokazuju da propisane zahtjeve Pravilnika obzirom na vrijednost kiselosti, masenog udjela HMF-a i masenog udjela saharoze zadovoljavaju svi analizirani uzorci, dok propisane zahtjeve Pravilnika za maseni udio vode, električnu provodnost te maseni udio reducirajućih šećera ne zadovoljava 2, 44 %, 29, 27 %, odnosno 14, 63 % analiziranih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)