Pregled bibliografske jedinice broj: 1205400
HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE
HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO GRUPA NAKON DORADE // Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 64-65 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HRANIDBENA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA RAZLIČITIH FAO
GRUPA NAKON DORADE
(NUTRITIONAL PROPERTIES OF A DIFFERENT FAO GROUPS
MAIZE KERNELS AFTER PROCESSING)
Autori
Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Zjalić, Slaven ; Zdunić Zvonimir ; Krička, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 64-65
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zrno kukuruza, perforiranje, sušenje, hranidbena vrijednost, skladištenje
(maize kernel, perforation, drying, nutritional value, storage)
Sažetak
Kukuruz je jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Republici Hrvatskoj te najraširenija žitarica u svijetu. Neizbježan je i najvažniji sastojak krmnih smjesa u hranidbi životinja te se osim za potrebe skladištenja, zrno dorađuje i s ciljem povećanja njegove probavljivosti u hranidbi životinja. Kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Jedan od načina konzerviranja zrna kukuruza je konvekcijsko sušenje. Najveći otpor prolazu vode kroz zrno prilikom sušenja pruža perikarp, koji zbog svoje građe produžuje put vodi do klice gdje se ona oslobađa. Temeljem navedenog, uvodi se perforiranje kao doradbeni proces kojim se razbija struktura perikarpa te se omogućuje brže otpuštanje vode. Prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz perforiranih zrna 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600 pomoću eksponencijalnih jednadžbi. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja laboratorijskom centrifugom, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom perforiranog zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najveći postotak loma (50, 4%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najmanji postotak loma (34, 0%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)
Profili:
Ana Matin
(autor)
Zvonimir Zdunić
(autor)
Slaven Zjalic
(autor)
Tajana Krička
(autor)
Mateja Grubor
(autor)