Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205360

Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom


Kušević, Tihomir
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1205360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom
(Production of Oil from Pepper Seeds with Two Stage Extraction)

Autori
Kušević, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.06

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Aladić, Krunoslav ; Ranilović, Jasmina

Neposredni voditelj
Marija Banožić

Ključne riječi
sjemenke paprike ; ulje sjemenki paprike ; hladno prešanje ; superkritična CO2 ekstrakcija
(pepper seed oil ; Capsicum annuum ; cold pressing ; supercritical CO2 extraction)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je proizvesti ulje iz sjemenki paprike mješavine sorti „Podravka“ i „Slavonka“ primjenom dvostupanjske ekstrakcije koja podrazumijeva prvo postupak hladnog prešanja na laboratorijskoj pužnoj preši, a nakon toga postupak ekstrakcije ulja primjenom superkritičnog CO2. U radu se provelo ispitivanje iskorištenja zaostalog ulja iz pogače, nusprodukta hladnog prešanja ulja sjemenki paprike, pomoću ekološki prihvatljivog otapala CO2 na uređaju za ekstrakciju superkritičnim fluidima pri tlaku od 300 bara i temperaturi od 40 °C. Sastav masnih kiselina ulja utvrđen je primjenom plinske kromatografije s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID), a sastav isparljivih komponenti primjenom mikroekstrakcije na krutoj fazi (HS- SPME) i analize plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom (GC-MS). Pokazalo se da udio ulja dobiven iz sjemenki paprike iznosi 28 %. Ulje sjemenki paprike sadrži najveći postotak linolne kiseline (80, 18 %), dok je najzastupljeniji spoj u aromatskom profilu β-ocimen. Istraživanje je dio istraživačko-razvojnog projekta Podravke, naziva ''Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća KK.01.2.1.02.0069''

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Profili:

Avatar Url Marija Banožić (mentor)

Avatar Url Jasmina Ranilović (mentor)

Avatar Url Krunoslav Aladić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kušević, Tihomir
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kušević, T. (2022) 'Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}evi\'{c}, Tihomir}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {sjemenke paprike, ulje sjemenki paprike, hladno pre\v{s}anje, superkriti\v{c}na CO2 ekstrakcija}, title = {Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom}, keyword = {sjemenke paprike, ulje sjemenki paprike, hladno pre\v{s}anje, superkriti\v{c}na CO2 ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}evi\'{c}, Tihomir}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {pepper seed oil, Capsicum annuum, cold pressing, supercritical CO2 extraction}, title = {Production of Oil from Pepper Seeds with Two Stage Extraction}, keyword = {pepper seed oil, Capsicum annuum, cold pressing, supercritical CO2 extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font