Pregled bibliografske jedinice broj: 1205360
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom ekstrakcijom, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1205360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ulja iz sjemenki paprike dvostupanjskom
ekstrakcijom
(Production of Oil from Pepper Seeds with Two Stage
Extraction)
Autori
Kušević, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.06
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Aladić, Krunoslav ; Ranilović, Jasmina
Neposredni voditelj
Marija Banožić
Ključne riječi
sjemenke paprike ; ulje sjemenki paprike ; hladno prešanje ; superkritična CO2 ekstrakcija
(pepper seed oil ; Capsicum annuum ; cold pressing ; supercritical CO2 extraction)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je proizvesti ulje iz sjemenki paprike mješavine sorti „Podravka“ i „Slavonka“ primjenom dvostupanjske ekstrakcije koja podrazumijeva prvo postupak hladnog prešanja na laboratorijskoj pužnoj preši, a nakon toga postupak ekstrakcije ulja primjenom superkritičnog CO2. U radu se provelo ispitivanje iskorištenja zaostalog ulja iz pogače, nusprodukta hladnog prešanja ulja sjemenki paprike, pomoću ekološki prihvatljivog otapala CO2 na uređaju za ekstrakciju superkritičnim fluidima pri tlaku od 300 bara i temperaturi od 40 °C. Sastav masnih kiselina ulja utvrđen je primjenom plinske kromatografije s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID), a sastav isparljivih komponenti primjenom mikroekstrakcije na krutoj fazi (HS- SPME) i analize plinskom kromatografijom s masenom spektrometrijom (GC-MS). Pokazalo se da udio ulja dobiven iz sjemenki paprike iznosi 28 %. Ulje sjemenki paprike sadrži najveći postotak linolne kiseline (80, 18 %), dok je najzastupljeniji spoj u aromatskom profilu β-ocimen. Istraživanje je dio istraživačko-razvojnog projekta Podravke, naziva ''Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća KK.01.2.1.02.0069''
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj