Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205025

Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem


Andabaka, Željko; Ćorić, Mijo; Preiner, Darko; Marković, Zvjezdana; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Stupić, Domagoj; Šikuten, Iva; Tomaz, Ivana; Tomić, Antonija
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 549-553 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1205025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem
(Influence of a partial defoliation on the chemical composition of grapes of the grapevine variety Grasevina in conditions of the wine growing area Srijem)

Autori
Andabaka, Željko ; Ćorić, Mijo ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Stupić, Domagoj ; Šikuten, Iva ; Tomaz, Ivana ; Tomić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 549-553

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
defolijacija ; vinova loza ; Graševina
(defoliation ; grapevine ; Grasevina)

Sažetak
Defolijacija je ampelotehnički zahvat kojim se uklanjaju listovi vinove loze. Ovaj zahvat može se koristiti u različitim fenofazama razvoja vinove loze. Ovisno o periodu obavljanja, defolijacija može biti rana ili kasna. Rana defolijacija podrazumijeva period uklanjanje lišća prije cvatnje do zametanja bobica, dok se kasna defolijacija obavlja početkom šare bobica. U ovom radu su istraživana tri termina defolijacije te njihov utjecaj na kemijski sastav grožđa sorte Graševina. Defolijacija nakon cvatnje rezultirala je najvišim sadržajem ukupnih polifenola, kod defolijacije u zoni grožđa početkom šare utvrđen je najviši sadržaj šećera i ukupnih kiselina, dok je defolijacija iznad zone grožđa početkom šare sveobuhvatno imala statistički najmanje značajan utjecaj na kemijski sastav grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Andabaka, Željko; Ćorić, Mijo; Preiner, Darko; Marković, Zvjezdana; Maletić, Edi; Karoglan Kontić, Jasminka; Stupić, Domagoj; Šikuten, Iva; Tomaz, Ivana; Tomić, Antonija
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 549-553 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Andabaka, Ž., Ćorić, M., Preiner, D., Marković, Z., Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Stupić, D., Šikuten, I., Tomaz, I. & Tomić, A. (2022) Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma.
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and \'{C}ori\'{c}, Mijo and Preiner, Darko and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Stupi\'{c}, Domagoj and \v{S}ikuten, Iva and Tomaz, Ivana and Tomi\'{c}, Antonija}, year = {2022}, pages = {549-553}, keywords = {defolijacija, vinova loza, Gra\v{s}evina}, title = {Utjecaj defolijacije na kemijski sastav gro\v{z}\dja sorte 'Gra\v{s}evina' u uvjetima vinogorja Srijem}, keyword = {defolijacija, vinova loza, Gra\v{s}evina}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Andabaka, \v{Z}eljko and \'{C}ori\'{c}, Mijo and Preiner, Darko and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Maleti\'{c}, Edi and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Stupi\'{c}, Domagoj and \v{S}ikuten, Iva and Tomaz, Ivana and Tomi\'{c}, Antonija}, year = {2022}, pages = {549-553}, keywords = {defoliation, grapevine, Grasevina}, title = {Influence of a partial defoliation on the chemical composition of grapes of the grapevine variety Grasevina in conditions of the wine growing area Srijem}, keyword = {defoliation, grapevine, Grasevina}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font