Pregled bibliografske jedinice broj: 1205025
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 549-553 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1205025 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte
'Graševina' u uvjetima vinogorja Srijem
(Influence of a partial defoliation on the chemical
composition of grapes of the grapevine variety
Grasevina in conditions of the wine growing area
Srijem)
Autori
Andabaka, Željko ; Ćorić, Mijo ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Stupić, Domagoj ; Šikuten, Iva ; Tomaz, Ivana ; Tomić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog Simpozija Agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 549-553
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
defolijacija ; vinova loza ; Graševina
(defoliation ; grapevine ; Grasevina)
Sažetak
Defolijacija je ampelotehnički zahvat kojim se uklanjaju listovi vinove loze. Ovaj zahvat može se koristiti u različitim fenofazama razvoja vinove loze. Ovisno o periodu obavljanja, defolijacija može biti rana ili kasna. Rana defolijacija podrazumijeva period uklanjanje lišća prije cvatnje do zametanja bobica, dok se kasna defolijacija obavlja početkom šare bobica. U ovom radu su istraživana tri termina defolijacije te njihov utjecaj na kemijski sastav grožđa sorte Graševina. Defolijacija nakon cvatnje rezultirala je najvišim sadržajem ukupnih polifenola, kod defolijacije u zoni grožđa početkom šare utvrđen je najviši sadržaj šećera i ukupnih kiselina, dok je defolijacija iznad zone grožđa početkom šare sveobuhvatno imala statistički najmanje značajan utjecaj na kemijski sastav grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Antonija Tomić
(autor)
Zvjezdana Marković
(autor)
Iva Šikuten
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)