Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1204866

Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima


Lešić, Tina
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1204866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima
(Development of multimycotoxin LC-MS/MS method and molecular identification of mould producers of citrinin, cyclopiazonic acid and sterigmatocystin in Croatian traditional meat products)

Autori
Lešić, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2022

Stranica
195

Mentor
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
mikotoksini ; kontaminacija ; trajni mesni proizvodi ; plijesni ; Penicillium ; Aspergillus ; biosinteza mikotoksina ; LC-MS/MS ; regionalni vremenski čimbenici
(mycotoxins ; contamination ; dry-cured meat products ; moulds ; Penicillium ; Aspergillus ; mycotoxin biosynthesis ; LC-MS/MS ; regional weather factors)

Sažetak
Cilj rada bio je razviti i validirati multimikotoksinsku metodu tekućinske kromatografije u kombinaciji s masenom spektrometrijom (LC-MS/MS) za detekciju i kvantifikaciju mikotoksina značajnih za mesne proizvode: aflatoksin B1 (AFB1), okratoksin A (OTA), citrinin (CIT), sterigmatocistin (STC) i ciklopiazonična kiselina (CPA) te ispitati njihovu pojavnost u hrvatskim trajnim tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP). Također, cilj je identificirati plijesni s površine TMP te ih dovesti u vezu s kontaminacijom mikotoksinima, uz dokazivanje prisutnosti toksikotvornih plijesni i gena odgovornih za njihovu biosintezu. Sa površine 250 analiziranih uzoraka TMP koji uključuju kobasice i suhomesnate proizvode uzorkovane tijekom 2 godine iz 5 regija Republike Hrvatske, ukupno je izolirano 535 izolata i identificirano 38 vrsta plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus. Identificirano je 9 različitih potencijalno toksikotvornih vrsta plijesni, od čega je 50 % potencijalnih AFB1 producenata (A. flavus), 58 % potencijalnih OTA producenata (P. nordicum, A. niger, A. westerdijkiae, A. welwitischie, A. tubingensis), 71 % potencijalnih CIT producenata (P. citrinum) te 48 % potencijalnih CPA producenata (P. commune, A. flavus, P. polonicum) imalo istraživane gene uključene u biosintezu mikotoksina. Razvijenom i validiranom visoko osjetljivom LC-MS/MS metodom odredile su se koncentracije mikotoksina STC do 3, 93 µg/kg u 4 % uzoraka, OTA do 4, 81 µg/kg u 10 % uzoraka te CPA do čak 335, 5 µg/kg u 13 % uzoraka, dok AFB1 i CIT nisu detektirani u niti jednom uzorku TMP. U 21 % uzoraka kontaminiranih mikotoksinima, određeni su njihovi producenti. Pojavnost mikotoksina i površinskih plijesni dovedena je u vezu sa uvjetima proizvodnje TMP, uključujući tehnologiju i regionalne vremenske čimbenike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)

Avatar Url Tina Lešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lešić, Tina
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lešić, T. (2022) 'Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}i\'{c}, Tina}, year = {2022}, pages = {195}, keywords = {mikotoksini, kontaminacija, trajni mesni proizvodi, plijesni, Penicillium, Aspergillus, biosinteza mikotoksina, LC-MS/MS, regionalni vremenski \v{c}imbenici}, title = {Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazoni\v{c}ne kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima}, keyword = {mikotoksini, kontaminacija, trajni mesni proizvodi, plijesni, Penicillium, Aspergillus, biosinteza mikotoksina, LC-MS/MS, regionalni vremenski \v{c}imbenici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}i\'{c}, Tina}, year = {2022}, pages = {195}, keywords = {mycotoxins, contamination, dry-cured meat products, moulds, Penicillium, Aspergillus, mycotoxin biosynthesis, LC-MS/MS, regional weather factors}, title = {Development of multimycotoxin LC-MS/MS method and molecular identification of mould producers of citrinin, cyclopiazonic acid and sterigmatocystin in Croatian traditional meat products}, keyword = {mycotoxins, contamination, dry-cured meat products, moulds, Penicillium, Aspergillus, mycotoxin biosynthesis, LC-MS/MS, regional weather factors}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font