Pregled bibliografske jedinice broj: 1204866
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i molekularna idenrifikacija plijesni producenata citrinina, ciklopiazonične kiseline i sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1204866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj multimikotoksinske LC-MS/MS metode i
molekularna idenrifikacija plijesni producenata
citrinina, ciklopiazonične kiseline i
sterigmatocistina u hrvatskim tradicionalnim
mesnim proizvodima
(Development of multimycotoxin LC-MS/MS method and
molecular identification of mould producers of
citrinin, cyclopiazonic acid and sterigmatocystin
in Croatian traditional meat products)
Autori
Lešić, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2022
Stranica
195
Mentor
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
mikotoksini ; kontaminacija ; trajni mesni proizvodi ; plijesni ; Penicillium ; Aspergillus ; biosinteza mikotoksina ; LC-MS/MS ; regionalni vremenski čimbenici
(mycotoxins ; contamination ; dry-cured meat products ; moulds ; Penicillium ; Aspergillus ; mycotoxin biosynthesis ; LC-MS/MS ; regional weather factors)
Sažetak
Cilj rada bio je razviti i validirati multimikotoksinsku metodu tekućinske kromatografije u kombinaciji s masenom spektrometrijom (LC-MS/MS) za detekciju i kvantifikaciju mikotoksina značajnih za mesne proizvode: aflatoksin B1 (AFB1), okratoksin A (OTA), citrinin (CIT), sterigmatocistin (STC) i ciklopiazonična kiselina (CPA) te ispitati njihovu pojavnost u hrvatskim trajnim tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP). Također, cilj je identificirati plijesni s površine TMP te ih dovesti u vezu s kontaminacijom mikotoksinima, uz dokazivanje prisutnosti toksikotvornih plijesni i gena odgovornih za njihovu biosintezu. Sa površine 250 analiziranih uzoraka TMP koji uključuju kobasice i suhomesnate proizvode uzorkovane tijekom 2 godine iz 5 regija Republike Hrvatske, ukupno je izolirano 535 izolata i identificirano 38 vrsta plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus. Identificirano je 9 različitih potencijalno toksikotvornih vrsta plijesni, od čega je 50 % potencijalnih AFB1 producenata (A. flavus), 58 % potencijalnih OTA producenata (P. nordicum, A. niger, A. westerdijkiae, A. welwitischie, A. tubingensis), 71 % potencijalnih CIT producenata (P. citrinum) te 48 % potencijalnih CPA producenata (P. commune, A. flavus, P. polonicum) imalo istraživane gene uključene u biosintezu mikotoksina. Razvijenom i validiranom visoko osjetljivom LC-MS/MS metodom odredile su se koncentracije mikotoksina STC do 3, 93 µg/kg u 4 % uzoraka, OTA do 4, 81 µg/kg u 10 % uzoraka te CPA do čak 335, 5 µg/kg u 13 % uzoraka, dok AFB1 i CIT nisu detektirani u niti jednom uzorku TMP. U 21 % uzoraka kontaminiranih mikotoksinima, određeni su njihovi producenti. Pojavnost mikotoksina i površinskih plijesni dovedena je u vezu sa uvjetima proizvodnje TMP, uključujući tehnologiju i regionalne vremenske čimbenike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb