Pregled bibliografske jedinice broj: 1204133
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 28 (2022), 60-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1204133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj
(Nutritional quality of corn silage on dairy farms in the Republic of Croatia)
Autori
Domaćinović, Matija ; Vranić, Ivica ; Prakatur, Ivana ; Špehar, Marija ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 28
(2022);
60-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
silaža kukuruza ; nutritivna vrijednost ; mliječne krave
(corn silage ; nutritional value ; dairy cows)
Sažetak
Za potrebe vrjednovanja kvalitete kukuruzne silaže, u ovome je istraživanju analizirano 270 uzoraka na mliječnim farmama u dvanaest (12) županija. Pripremljeni uzorci analizirani su uz pomoć FT-NIR uređaju uz primjenu spektrometra AgriQuant-B1 (Model: QIA 1020), kojim su analizirane vrijednosti devet (9) nutritivnih, dva (2) pokazatelja fermentacije buraga te tri (3) pokazatelja fermentacije silaže kukuruza. Jedan fizički pokazatelj, distribucija veličine čestica silaže, određen je prosijavanjem preko sustava triju sita (Penn State Separator). Prosječne vrijednosti većine praćenih nutritivnih pokazatelja bile su zadovoljavajuće: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sir. protein = 65 g kg-1ST, sir. pepeo = 38 g kg-1ST, sir. vlakna = 180 g kg-1 ST, kisela deterdžentska vlakna (KDV) = 210 g kg- 1ST, neutralna deterdžentska vlakna (NDV) = 387 g kg-1ST, kiseli deterdžentski lignin (KDL) = 17 g kg-1ST, škrob = 336 g kg-1ST, neto energija mlijeka = 6, 76 MJ g kg-1ST. Značajnija odstupanja u Max. i Min. utvrđena su za vrijednosti ST (156 nesukladnih uzoraka), za sirovi protein utvrđen je čak 231 nesukladan uzorak, za kisela deterdžentska vlakna 90, a za škrob 233 uzorka. Pokazatelji fermentacije buraga kao prosječna probavljiva organska tvar (pOT) iznosila je = 75, 6 %, a probavljiva neutralna deterdžentska vlakna (pNDV) = 52, 8 %. Prosječna pH vrijednost je bila poželjnih 3, 85, uz prosječnu koncentraciju mliječne (54, 9 g kg-1ST) i octene (21, 1 g kg- 1ST) kiseline. Prosječne vrijednosti distribucije veličine čestica silaža, mjerene četirima frakcijama rezultirale su sljedećim vrijednostima: sito 1–5, 7 % ; sito 2–55, 7 % ; sito 3–26, 1 % i posuda na dnu–12, 6 %. Najjača pozitivna korelativna povezanost utvrđena je između sirovih vlakana u odnosu na KDV (r = 0, 870), NDV (r = 0, 959) i KDL (r = 0, 790) te između NDV-a i KDV-a (r = 0, 845). Korelativna povezanost negativnoga predznaka bila je najjača između KDL-a i pOT-a (r = -0, 844), škroba u odnosu na sir. vlakna (r = -0, 835) i NDV (r = -0, 809), te pH i mliječne kiseline (r = -0, 804). Navedene korelativne veze između pokazatelja bile su i statistički visoko značajne (p < 0, 001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Zdenko Ivkić
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Marija Špehar
(autor)
Dragan Solić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus