Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1204133

Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj


Domaćinović, Matija; Vranić, Ivica; Prakatur, Ivana; Špehar, Marija; Ivkić, Zdenko; Solić, Dragan
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 28 (2022), 60-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1204133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj
(Nutritional quality of corn silage on dairy farms in the Republic of Croatia)

Autori
Domaćinović, Matija ; Vranić, Ivica ; Prakatur, Ivana ; Špehar, Marija ; Ivkić, Zdenko ; Solić, Dragan

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 28 (2022); 60-67

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
silaža kukuruza ; nutritivna vrijednost ; mliječne krave
(corn silage ; nutritional value ; dairy cows)

Sažetak
Za potrebe vrjednovanja kvalitete kukuruzne silaže, u ovome je istraživanju analizirano 270 uzoraka na mliječnim farmama u dvanaest (12) županija. Pripremljeni uzorci analizirani su uz pomoć FT-NIR uređaju uz primjenu spektrometra AgriQuant-B1 (Model: QIA 1020), kojim su analizirane vrijednosti devet (9) nutritivnih, dva (2) pokazatelja fermentacije buraga te tri (3) pokazatelja fermentacije silaže kukuruza. Jedan fizički pokazatelj, distribucija veličine čestica silaže, određen je prosijavanjem preko sustava triju sita (Penn State Separator). Prosječne vrijednosti većine praćenih nutritivnih pokazatelja bile su zadovoljavajuće: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sir. protein = 65 g kg-1ST, sir. pepeo = 38 g kg-1ST, sir. vlakna = 180 g kg-1 ST, kisela deterdžentska vlakna (KDV) = 210 g kg- 1ST, neutralna deterdžentska vlakna (NDV) = 387 g kg-1ST, kiseli deterdžentski lignin (KDL) = 17 g kg-1ST, škrob = 336 g kg-1ST, neto energija mlijeka = 6, 76 MJ g kg-1ST. Značajnija odstupanja u Max. i Min. utvrđena su za vrijednosti ST (156 nesukladnih uzoraka), za sirovi protein utvrđen je čak 231 nesukladan uzorak, za kisela deterdžentska vlakna 90, a za škrob 233 uzorka. Pokazatelji fermentacije buraga kao prosječna probavljiva organska tvar (pOT) iznosila je = 75, 6 %, a probavljiva neutralna deterdžentska vlakna (pNDV) = 52, 8 %. Prosječna pH vrijednost je bila poželjnih 3, 85, uz prosječnu koncentraciju mliječne (54, 9 g kg-1ST) i octene (21, 1 g kg- 1ST) kiseline. Prosječne vrijednosti distribucije veličine čestica silaža, mjerene četirima frakcijama rezultirale su sljedećim vrijednostima: sito 1–5, 7 % ; sito 2–55, 7 % ; sito 3–26, 1 % i posuda na dnu–12, 6 %. Najjača pozitivna korelativna povezanost utvrđena je između sirovih vlakana u odnosu na KDV (r = 0, 870), NDV (r = 0, 959) i KDL (r = 0, 790) te između NDV-a i KDV-a (r = 0, 845). Korelativna povezanost negativnoga predznaka bila je najjača između KDL-a i pOT-a (r = -0, 844), škroba u odnosu na sir. vlakna (r = -0, 835) i NDV (r = -0, 809), te pH i mliječne kiseline (r = -0, 804). Navedene korelativne veze između pokazatelja bile su i statistički visoko značajne (p < 0, 001).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Domaćinović, Matija; Vranić, Ivica; Prakatur, Ivana; Špehar, Marija; Ivkić, Zdenko; Solić, Dragan
Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 28 (2022), 60-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Domaćinović, M., Vranić, I., Prakatur, I., Špehar, M., Ivkić, Z. & Solić, D. (2022) Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj. Poljoprivreda (Osijek), 28, 60-67.
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Vrani\'{c}, Ivica and Prakatur, Ivana and \v{S}pehar, Marija and Ivki\'{c}, Zdenko and Soli\'{c}, Dragan}, year = {2022}, pages = {60-67}, keywords = {sila\v{z}a kukuruza, nutritivna vrijednost, mlije\v{c}ne krave}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {28}, issn = {1330-7142}, title = {Nutritivna kvaliteta kukuruzne sila\v{z}e na mlije\v{c}nim farmama u Republici Hrvatskoj}, keyword = {sila\v{z}a kukuruza, nutritivna vrijednost, mlije\v{c}ne krave} }
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and Vrani\'{c}, Ivica and Prakatur, Ivana and \v{S}pehar, Marija and Ivki\'{c}, Zdenko and Soli\'{c}, Dragan}, year = {2022}, pages = {60-67}, keywords = {corn silage, nutritional value, dairy cows}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {28}, issn = {1330-7142}, title = {Nutritional quality of corn silage on dairy farms in the Republic of Croatia}, keyword = {corn silage, nutritional value, dairy cows} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font