Pregled bibliografske jedinice broj: 1204130
Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama tri županije Istočne Hrvatske
Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama tri županije Istočne Hrvatske // 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2022. str. 249-250 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1204130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama tri županije Istočne Hrvatske
(Nutritional and energy value of corn silage on dairy farms in three counties of Eastern Croatia)
Autori
Domaćinović, Matija ; Solić, Dragan ; Prakatur, Ivana ; Vranić, Ivica ; Ronta, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
silaža ; kukuruz ; mliječne krave ; nutritivna vrijednost
(silage ; corn ; dairy cows ; nutritional value ; nutritional value)
Sažetak
Tržišno konkurentna visoka proizvodnja i kvaliteta mlijeka moguća je samo korištenjem krmiva visoke nutritivne i higijenske vrijednosti. Polazeći od prethodne pretpostavke, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kvalitetu kukuruzne silaže kao dominantne komponente u hrani mliječnih krava u tri županije: Brodsko- posavske, Osječko-baranjske i Vukovarskosrijemske. Praktični dio istraživanja obuhvatio je 25 mliječnih farmi u svakoj Županiji u kojima je uzorkovana i potom analizirana kukuruzna silaža. Praćeni nutritivni, fermentativni i fi zički pokazatelji izraženi kao prosječne vrijednosti bili su zadovoljavajući, i kretali se: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sirove bjelančevine = 71 g kg-1 ST, sirovi pepeo = 39 g kg-1 ST, sirova vlaknina =186 g kg-1 ST, KDV = 212 g kg-1 ST, NDV = 393 g kg-1 ST, KDL = 17 g kg-1 ST, škrob = 325 g kg-1 ST i energatska vrijednost izražena u neto energiji mlijeka (NEL, MJ kg-1 ST) = 6, 78. Pokazatelji fermentacije buraga izraženi su kao prosječna probavljivost organske tvari (pOT) = 75, 8 % u ST i probavljivost NDV-a (pNDV) = 53, 7 % u ST. Pokazatelji fermentacije silaže uključili su mjerenje prosječne pH vrijednosti koja je iznosila 3, 86, koncentraciju mliječne kiseline = 56, 37 g kg-1 ST i octenu kiselinu 20, 68 g kg-1 ST. Fizički pokazatelj se odnosi na određivanje distribucije veličine čestica silaže prosijavanjem preko tri sita, a vrijednosti su: sito 1 = 7, 1 %, sit o 2 = 56, 3 %, sito 3 = 24, 8 % i kutija na dnu = 11, 7 %. Na temelju značajnijih odstupanja u minimumu i maksimumu te utvrđivanjem većeg broja nesukladnih uzoraka kod nekih pokazatelja od prosječnih vrijednosti, navodi na zaključak o neujednačenoj kvaliteti silaže kod pojedinih proizvođača. Rezultati praćenih pokazatelja upućuju da je niža kvaliteta silaže posljadica krivo procjenjenog trenutka žetve kao i tehničko-tehnološki propusti tijekom postupka siliranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek