Pregled bibliografske jedinice broj: 1203984
Ovčarstvo Promine - prošlost, sadašnjost i budućnost
Ovčarstvo Promine - prošlost, sadašnjost i budućnost // Promina: Slavlje spomena kao sjeme budućega : 330 godina Župe Promina : zbornik radova / Maletić, Edi ; Maletić, Ivan ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Aralica, Zoran ; Čilaš Mikulić, Marica ; Aralica, Višeslav (ur.).
Oklaj : Promina: Župni ured sv. Mihovila Promina, Općina Promina, 2022. str. 521-524 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1203984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovčarstvo Promine - prošlost, sadašnjost i budućnost
(Sheep breeding in Promina - past, present and future)
Autori
Ljubičić, Iva ; Kegalj, Andrijana ; Kopilaš, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Promina: Slavlje spomena kao sjeme budućega : 330 godina Župe Promina : zbornik radova
/ Maletić, Edi ; Maletić, Ivan ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Aralica, Zoran ; Čilaš Mikulić, Marica ; Aralica, Višeslav - Oklaj : Promina : Župni ured sv. Mihovila Promina, Općina Promina, 2022, 521-524
ISBN
9789534805718
Skup
Slavlje spomena kao sjeme budućega: 330 godina Župe Promina
Mjesto i datum
Oklaj, Hrvatska, 10.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčarstvo ; dalmatinska pramenka ; uzgoj ovaca
(sheep breeding ; Dalmatian pramenka sheep ; sheep production)
Sažetak
Sažetak Ovce se u prominskom kraju uzgajaju stoljećima, a njihova brojnost i proizvodna namjena mijenjala se kroz povijest. Uzgoj ovaca usko je vezan uz tradiciju, navike i običaje lokalnog stanovništva te uz gospodarsku ima sociološku, etnološku i tradicijsku važnost. Najzastupljenija je dalmatinska pramenka kao jedna od 9 izvornih pasmina ovaca u Republici Hrvatskoj. Pripada skupini ovaca izražene otpornosti, prilagodljivosti i izdržljivosti. Iako je dalmatinska pramenka ovca kombiniranih proizvodnih odlika (meso, mlijeko), a vanjštinom sitna ovca skromnih proizvodnih osobina, najviše se uzgaja radi proizvodnje mesa, u prvom redu janjetine. Tehnologija proizvodnje podređena je uzgoju janjadi za klanje tjelesne mase najpoželjnije za pripremu na ražnju, uglavnom trupova mase od 8 do 12 kg, odnosno do 25 kg tjelesne mase žive janjadi. Ekonomičnost ovčarske proizvodnje zasniva se na dobroj prilagođenosti dalmatinske pramenke lokalnim uvjetima, tradicionalnoj tehnologiji, izrazito ekstenzivnom držanju i iskoristivosti oskudne vegetacije krških pašnjaka te relativno malim ulaganjima u proizvodnju. U izrazito ekstenzivnim uvjetima uzgoja i hranidbe ovce maksimalno iskorištavaju oskudne prirodne pašnjake raznolike vegetacije aromatičnog i ljekovitog bilja tijekom cijele godine što rezultira gospodarski isplativom proizvodnjom. Pozitivna uloga ovčarstva ogleda se u održavanju prirodne funkcije krajolika, specifičnosti reljefa, staništa i očuvanju biološke raznolikosti. Broj ovaca i gospodarski značaj ovčarstva kroz prošlost se pod utjecajem različitih čimbenika iz godine u godinu smanjivao. Međutim, posljednjih godina zabilježen je trend povećanja populacije ovaca. Danas se u Šibensko-kninskoj županiji uzgaja oko 65.000 ovaca na oko 1.000 gospodarstava. U budućnosti se pred ovčarskom proizvodnjom nameću brojni izazovi, poput depopulacije ruralnog područja, starosne strukture proizvođača, nedostatka kvalificirane radne snage, nedostatak vode, ovisnosti o izravnim potporama i dr. Rješavanje izazova i održavanje budućnosti uzgoja ovaca i koza kao djelatnosti zahtjeva temeljitu analizu stanja u sektoru ovčarstva i posljedično poduzimanje učinkovitih mjera za unaprjeđenje ovčarstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin