Pregled bibliografske jedinice broj: 1203693
Gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira
Gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1203693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih
sorata krumpira
(Economic properties of commercial and traditional
potato varieties)
Autori
Vugrinec, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
krumpir, proizvodnja, komercijalne sorte, tradicionalne sorte
(potato, production, commercial varieties, traditional varieties)
Sažetak
Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2021. godine bilo je utvrditi gospodarska svojstva komercijalnih i tradicionalnih sorata krumpira u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. U istraživanju su bile dvije komercijalne sorte Désirée i Colomba, te dvije tradicionalne sorte Poly i Brinjak. Značajno najveći prinos gomolja ostvarila je komercijalna sorta Désirée (30, 336 t/ha), dok je najmanji prinos ostvarila komercijalna sorta Colomba (17, 932 t/ha). Značajno najveći sadržaj suhe tvari ostvarile su tradicionalne sorte Poly (24, 79 %) i Brinjak (24, 99 %). Značajan utjecaj na komponente prinosa tijekom 2021. godine imale su vremenske prilike (smanjena količina oborina, prosječna temperatura viša od prosjeka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)