Pregled bibliografske jedinice broj: 1203612
Utjecaj kamilice i koprive u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu mesa
Utjecaj kamilice i koprive u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 63 (2022), 2; 43-51 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1203612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kamilice i koprive u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu mesa
(The influence of chamomile and nettle in the feeding of broilers chickens on meat quality)
Autori
Prakatur, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Pavić Vulinović, Mirela ; Samac, Danijela ; Ronta, Mario ; Đidara, Mislav ; Pastuović, Ljubica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 63
(2022), 2;
43-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prirodni dodatci ; kamilica ; kopriva ; hranidba ; tovni pilići
(natural additives ; chamomile ; nettle ; animal nutrition ; broiler chickens)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka kamilice i koprive kao prirodnih dodataka u hranidbi tovnih pilića na kvalitetu njihova mesa. Istraživanje je provedeno na 120 jednodnevnih pilića hibrida Ross 308, podijeljenih u 4 skupine. Kontrolna (K) skupina bez prirodnih dodataka u kompletnoj krmnoj smjesi te tri pokusne skupine (P1, P2, P3): P1 skupina uz dodatak 2% koprive, P2 uz dodatak 2% kamilice te P3 uz dodatak 1% koprive+1% kamilice u kompletnim krmnim smjesama. Tov pilića trajao je 6 tjedana. Od 1. do 21. dana istraživanja pilići su bili hranjeni standardnom krmnom smjesom starter (22, 05% sirovih bjelančevina), a od 22. do 42. dana istraživanja krmnom smjesom finišer (20, 18% sirovih bjelančevina). U istraživanju je utvrđena statistički značajna razlika u živoj masi trupa i masi obrađenog trupa (P<0, 01) udjelima leđa i zdjelice, te udjelu vrata (P<0, 05) između analiziranih skupina pilića. Postojala je statistički značajna razlika (P<0, 05) u vrijednostima pH1 i pH2, u vrijednostima boje kože CIE a* (P<0, 05) i CIE b* (P<0, 01) te boji mesa u CIE L* (P<0, 05) parametru, dok kod kemijskog sastava pilećih prsa nije utvrđena statistički značajna razlika između kontrolne i pokusnih skupina niti kod jednog promatranog pokazatelja. Istraživanje je potvrdilo moguću primjenu kamilice i koprive kao prirodnih dodataka u hranidbi pilića jer spomenuti prirodni dodatci svojim bioaktivnim komponentama učinkovito djeluju na pigmentaciju kože što takve proizvode čini potencijalno privlačnijim krajnjim potrošačima te utječe na njihov odabir i odluku o kupnji upravo takvih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Mislav Đidara
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Danijela Samac
(autor)