Pregled bibliografske jedinice broj: 1203499
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza, 2019., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1203499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne
kiseline mlijeka i seruma koza
(The effects of litter size and stage of lactation
on
the fatty acid profile of serum and milk in goat)
Autori
Šurbek, Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Vranković, Lana ; Kostelić, Antun
Ključne riječi
sanska koza, serum, mlijeko, masnokiselinski sastav
(Saanen goat, serum, milk, fatty acid composition)
Sažetak
Masnokiselinski sastav specifičan je za pojedinu vrstu i tkivo, no podložan je promjenama ovisno o hranidbi i metaboličkim procesima u organizmu. Masnokiselinski sastav mlijeka od iznimnog je značaja za kvalitetu mlijeka, a masne kiseline krvi izvor su otprilike polovine masnih kiselina mlijeka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u masnokiselinskom profilu seruma i mlijeka koza s obzirom na broj mladunčadi u leglu i različite faze proizvodnog ciklusa. Istraživanje je provedeno na 30 klinički zdravih koza sanske pasmine. Nakon ekstrakcije ukupnih lipida iz uzoraka seruma i mlijeka, analiza metilnih estera masnih kiselina provedena je plinskom kromatografijom (GC). U mlijeku i serumu koza dominiraju zasićene masne kiseline (SFA) s C16:0 kao najzastupljenijom zasićenom masnom kiselinom, bez obzira na broj mladunčadi i stadij laktacije. Tijekom suhostaja je u serumu utvrđen značajno manji postotak nezasićenih masnih kiselina (UFA) u odnosu na laktacijsko razdoblje (p<0, 050), a u mlijeku je u ranoj laktaciji utvrđeno manje jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA) u odnosu na kasnu laktaciju. Utvrđene su i razlike u zastupljenosti pojedinih masnih kiselina u serumu i mlijeku tijekom različitih proizvodnih faza. U kasnoj laktaciji u serumu koza s jednim jarićem u leglu utvrđen je veći postotak C16:0 i C18:0 (p<0, 050). U mlijeku koza s jednim jarićem u leglu u ranoj laktaciji utvrđeno je manje jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA), C18:1c9, C8:0 i više C12:0 (p<0, 050). Na osnovi ovakvih rezultata možemo zaključiti da stadij laktacije utječe na masnokiselinski sastav seruma i mlijeka koza te broja jarića utječe na masnokiselinski sastav mlijeka tijekom rane laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb