Pregled bibliografske jedinice broj: 1203108
Procjena unosa procesirane hrane kod male djece
Procjena unosa procesirane hrane kod male djece, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreba
CROSBI ID: 1203108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa procesirane hrane kod male djece
(Assessment of professed food intake in toddlers)
Autori
Bilandžija, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreba
Datum
31.01
Godina
2018
Stranica
52
Mentor
Rumbak, Ivana
Ključne riječi
mala djeca ; pretilost ; procesirana hrana ; pravilna prehrana ; energijski unos
(toddlers, ; obesity ; processed food ; health diet ; energy intake)
Sažetak
Prehrana bogata procesiranim namirnicama u ranim godinama života može imati negativan utjecaj na rast i razvoj djeteta te predstavlja rizik za pojavu pretilosti i ostalih zdravstvenih komplikacija. Ovo istraživanje imalo je za cilj procijeniti unos procesirane hrane kod djece od jedne do tri godine, provjeriti postoji li razlika u unosu procesirane hrane s obzirom na starost djeteta, kućne prihode i majčin indeks tjelesne mase. U istraživanju je sudjelovalo 133 ispitanika. Istraživanje je provedeno prikupljanjem podataka putem općeg upitnika te dnevnikom prehrane. Procijenjujući unos procesirane hrane s obzirom na starost utvrđena je statistički značajna razlika u unosu mlijeka (p= 0, 033) i ribe (p=0, 01) u korist djece starije od 24 mjeseca. S obzirom na kućne prihode, statistički značajna razlika postoji u konzumaciji jaja (p=0, 001) i mlijeka (p=0, 05) u korist djece s manjim prihodima. Što se majčinog indeksa tjelesne mase tiče, statistički značajna razlika utvrđena je samo kod konzumacije ostale svježe hrane (p=0, 017) u korist djece majki s normalnim indeksom tjelesne mase. Iako razlika nije bila statistički značajna ipak starija mala djeca, djeca majki s većim ITM i djeca obitelji s višim prihodima unose manje svježe, a više ultraprocesirane hrane. Edukacija roditelja, o pravilnoj prehrani kod male djece izuzetno je važna, a sve u svrhu formiranja prihvatljivih prehrambenih navika od malih nogu i održavanja njihovog zdravlja u budućnosti
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam