Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1203097

Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije


Novković, Lana
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1203097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije
(Comparison of traditional dietary methods with methods applied by modern technologies)

Autori
Novković, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
44

Mentor
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
metode ; procjena kakvoće prehrane ; suvremene tehnologije
(dietary assessment ; limitations ; modern technologies ; methods)

Sažetak
U tradicionalnim dijetetičkim metodama nedostaje preciznosti uslijed pristranosti ili ograničenja u prisjećanju unosa hrane, procjeni veličine porcije ili zbog poznatih ograničenja tablica s kemisjkim sastavom hrane. Primjena suvremenih tehnologija, koje se neprestano razvijaju, otvara nove mogućnosti i ideje za poboljšanje načina na koji se prikupljaju informacije o prehrani. Cilj ovog rada bio je dati detaljan pregled dijetetičkih metoda koje primjenjuju suvremene tehnologije te na temelju toga prepoznati njihove prednosti i nedostatke u odnosu na tradicionalno 24-satno prisjećanje, dnevnik prehrane i upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ). Iz pregledane literature objavljene u posljednjih nekoliko godina moglo se zaključiti da suvremene tehnologije još uvijek ne mogu u potpunosti zamijeniti konvencionalne dijetetičke metode. Međutim, također je utvrđeno da sadrže vrijedne prednosti zbog kojih se predviđa njihova skora primjena u istraživanjima s velikim brojem ispitanika za procjenu kakvoće prehrane i povezanosti prehrane sa zdravljem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novković, Lana
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novković, L. (2020) 'Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novkovi\'{c}, Lana}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {metode, procjena kakvo\'{c}e prehrane, suvremene tehnologije}, title = {Usporedba tradicionalnih dijeteti\v{c}kih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije}, keyword = {metode, procjena kakvo\'{c}e prehrane, suvremene tehnologije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novkovi\'{c}, Lana}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {dietary assessment, limitations, modern technologies, methods}, title = {Comparison of traditional dietary methods with methods applied by modern technologies}, keyword = {dietary assessment, limitations, modern technologies, methods}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font