Pregled bibliografske jedinice broj: 1203097
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1203097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba tradicionalnih dijetetičkih metoda s
metodama koje primjenjuju suvremene tehnologije
(Comparison of traditional dietary methods with
methods applied by modern technologies)
Autori
Novković, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
44
Mentor
Rumbak, Ivana
Ključne riječi
metode ; procjena kakvoće prehrane ; suvremene tehnologije
(dietary assessment ; limitations ; modern technologies ; methods)
Sažetak
U tradicionalnim dijetetičkim metodama nedostaje preciznosti uslijed pristranosti ili ograničenja u prisjećanju unosa hrane, procjeni veličine porcije ili zbog poznatih ograničenja tablica s kemisjkim sastavom hrane. Primjena suvremenih tehnologija, koje se neprestano razvijaju, otvara nove mogućnosti i ideje za poboljšanje načina na koji se prikupljaju informacije o prehrani. Cilj ovog rada bio je dati detaljan pregled dijetetičkih metoda koje primjenjuju suvremene tehnologije te na temelju toga prepoznati njihove prednosti i nedostatke u odnosu na tradicionalno 24-satno prisjećanje, dnevnik prehrane i upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ). Iz pregledane literature objavljene u posljednjih nekoliko godina moglo se zaključiti da suvremene tehnologije još uvijek ne mogu u potpunosti zamijeniti konvencionalne dijetetičke metode. Međutim, također je utvrđeno da sadrže vrijedne prednosti zbog kojih se predviđa njihova skora primjena u istraživanjima s velikim brojem ispitanika za procjenu kakvoće prehrane i povezanosti prehrane sa zdravljem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam