Pregled bibliografske jedinice broj: 1203080
Pesticidi u hrani - što nam je na tanjuru?
Pesticidi u hrani - što nam je na tanjuru? // Interdisciplinarni simpozij "Prehrana i zdravlje" Prehrambeno-biotehnološkom fakultet
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. - (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1203080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pesticidi u hrani - što nam je na tanjuru?
(Pesticides in food - what's on our plate?)
Autori
Virić Gašparić, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Interdisciplinarni simpozij "Prehrana i zdravlje" Prehrambeno-biotehnološkom fakultet
/ - , 2022
Skup
Interdisciplinarni simpozij "Prehrana i zdravlje"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 02.04.2022. - 03.04.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
analize, karenca, lindan, rezidue, MDK, sredstva za zaštitu bilja
(analyses, withdrawal period, lindane, residues, MRL, plant protection products.)
Sažetak
Pesticidi obuhvaćaju tvari namijenjene sprječavanju, uništavanju ili suzbijanju štetnih organizama životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući vektore bolesti. S više od 90 % zastupljeno je korištenje kemijskih sredstava za zaštitu bilja (zoocidi, herbicidi i fungicidi) koja se koriste u proizvodnji hrane, preradi, skladištenju, transportu ili marketingu. Obzirom na porast populacije i klimatske promjene koje povećavaju pritisak raznih štetnih organizama, proizvodnja dovoljne količine hrane na sve manje dostupnih obradivih površina nije moguća bez uporabe pesticida. S druge strane, prekomjerna i nestručna primjena sredstava za zaštitu bilja može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi i životinja te nanijeti značajne štete za ekosustav. Izloženost pesticidima može uzrokovati niz negativnih učinaka na čovjeka uključujući kancerogene, teratogene, mutagene i dr. posljedice. Ostaci pesticida u hrani jedan su od osnovnih problema koji zahtijevaju strogi nadzor sa svrhom sprječavanja prekoračenja propisanih maksimalnih dopuštenih količina (MDK). MDK su propisane od strane Europske komisije koja utvrđuje najviše vrijednosti ostataka pesticida za hranu i hranu za životinje. U slučaju da vrijednost nije jasno navedena, primjenjuje se MDK vrijednost od 0, 01 mg/kg. Od pristupanja RH EU pojačana je kontrola hrane i hrane za životinje te broj laboratorijskih analiza na ostatke pesticida. Službena kontrola ostataka pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla obavezna je prema Uredbi Komisije 396/2005 koja obuhvaća više od 1400 različitih pesticida i njihovih metabolita. Primjerice, u suhim zrna kakaa analizom je pronađeno je 0, 27 ppm lindana. Ostaci fenitrotiona i klorpirifosa pronađeni su u kori jabuka u koncentracijama između 0.45 i 0.77 ppm u slučaju konvencionalnog uzgoja. Obzirom na sve modernije tehnologije primjene sredstava za zaštitu bilja te napore kemijskih tvrtki u sintezi ekotoksikološki povoljnijih djelatnih tvari, količine ostataka pesticida u hrani i okolišu u znatnom su padu posljednjih godina. No, kako bi se spriječili ostaci pesticida u hrani nužna je edukacija korisnika s ciljem pravilne uporaba sredstava za zaštitu, pridržavanje karence, kontrola i praćenje proizvoda u svrhu zaštite potrošača te poduzimanje jednostavnih mjera opreza koje uključuju temeljito pranje i termičku obradu namirnica kao i neke inovativne metode koje razgrađuju ostatke pesticida u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski